today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ρωσία: Αναβάλλεται η διεθνής σύνοδος για το Αφγανιστάν

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάλλει τη διεθνή σύνοδο για το Αφγανιστάν που σκόπευε να οργανώσει στις 4 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα, με τη συμμετοχή και μιας ομάδας διαπραγματευτών των Ταλιμπάν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι. “Ο Αφγανός πρόεδρος στηρίζει την ιδέα οργάνωσης μιας συνάντησης στη Μόσχα αλλά πρότεινε να την αναβάλουμε καθώς είναι αναγκαίο η αφγανική πλευρά να καθορίσει μια ισχυρή θέση για το θέμα αυτό” εξήγησε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν με σκοπό να οριστεί μια νέα ημερομηνία για τη σύνοδο αυτή μέσω της διπλωματικής οδού.

Την περασμένη εβδομάδα, μία ημέρα αφότου ο Γάνι έκανε γνωστό ότι επιτεύχθηκε εκεχειρία διάρκειας τριών μηνών με τους Ταλιμπάν, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει μια διεθνή σύνοδο για το Αφγανιστάν, διευκρινίζοντας ότι έχει προσκαλέσει και εκπροσώπους της εξτρεμιστικής, ισλαμιστικής οργάνωσης.

Τον Απρίλιο του 2017 η Ρωσία είχε οργανώσει άλλη μια διεθνή σύνοδο για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ινδίας, του Ιράν, της Κίνας, του Πακιστάν και δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας. Οι ΗΠΑ είχαν προσκληθεί αλλά δεν συμμετείχαν. Σε εκείνη τη σύνοδο η Ρωσία και οι σύμμαχοί της κάλεσαν τους Ταλιμπάν να καταθέσουν τα όπλα και να διαπραγματευτούν απευθείας με την αφγανική κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ