today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η μη-έξοδος “γκρεμίζει” την Tesla, που οδηγείται σε απώλειες 5%

Τα παιχνίδια και τα “ήξεις αφίξεις” του Elon Musk εκτός από προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν στον ίδιο, οδηγούν την Tesla σε “καταστροφή” καθώς η αγορά δεν δείχνει διατεθειμένη να ανεχτεί τις κινήσεις του.

Η υπαναχώρηση της εξόδου, εκτός από την έλλειψη σοβαρότητας που μπορεί να δείχνει για την εταιρεία, είναι και ένα σημάδι πως τελικά δεν υπάρχουν εκεί έξω επενδυτές πρόθυμοι να πληρώσουν την εταιρεία και αυτό σε μια εισηγμένη είναι “θανατηφόρο”. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας στη Γερμανία, δείχνουν πως μόλις ανοίξει η αγορά στην Νέα Υόρκη, η Tesla θα ξεκινήσει με ένα -5%, ύστερα από την αντίδραση των αγορών στις αποφάσεις του Elon Musk.

Οι μετοχές της Tesla, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί σχεδόν κατά 10% από την διαπραγμάτευση τους στις 7 Αυγούστου, λίγο πριν από την ανακοίνωση του Musk ότι είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για εξαγορά με 420 δολάρια ανά μετοχή, υποχώρησαν 5% στις συναλλαγές στη Γερμανία στα 263,50 δολάρια. Οι επενδυτές χρεογράφων και μετατρέψιμων χρεογράφων της Tesla έδειξαν επίσης σκεπτικισμό, ότι τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την εξαγορά, θα υπάρξουν και θα επιβεβαιώσουν το tweet της 7ης Αυγούστου αλλά και των υπόλοιπων ανακοινώσεων του Musk ότι θα κάνει την Tesla ιδιωτική.

Μετά το ναυάγιο των επαφών με το ταμείο κρατικών επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, οι προσπάθειες της Tesla θα επικεντρωθούν στο να κάνουν την εταιρεία κερδοφόρα  και να αυξήσουν τα ταμειακά της αποθέματα, κινήσεις που αποτελούν μονόδρομο αν χρειαστεί ο Musk να επιχειρήσει να αντλήσει νέα κεφάλαια.

Σαν να μην έφταναν αυτά τα προβλήματα, η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από αγωγές επενδυτών και την απειλή μιας έρευνας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία μάλλον θα κατηγορήσει τον Musk για χειραγώγηση αγοράς για την “εξασφαλισμένη χρηματοδότηση” που ανέφερε στην ανακοίνωση του.

Πριν την ανακοίνωση του Musk περί εξόδου της Tesla, η εταιρεία είχε προβλέψει πως από το τρίτο τρίμηνο θα ξεκινούσε η κερδοφορία της, το βάρος της πέφτει στην γραμμή παραγωγής του Model 3 οι πωλήσεις του οποίου είναι αναγκαίες για την επιβεβαίωση αυτών των προβλέψεων.

Η Δαμόκλειος σπάθη βρίσκεται αυτή τη στιγμή πάνω από το κεφάλι του Elon Musk ο οποίος από την μία πρέπει να αντλήσει κεφάλαια για να μπορέσει να τα ρίξει στην παραγωγή του Model 3, και από την άλλη ξέρει πως μια τέτοια κίνηση αυτή την περίοδο και στον απόηχο των γεγονότων της εξόδου, μάλλον είναι καταδικασμένη σε παταγώδη αποτυχία. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει μάλλον ο Musk περνάει από την Κίνα και την άντληση κεφαλαίων από τις Κινεζικές τράπεζες, με αφορμή την επέκταση των εργασιών της εταιρείας και την εγκαινίασης γραμμής παραγωγής στη χώρα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η προσέγγιση των Κινεζικών αρχών σε αυτό το ζήτημα, καθώς είτε θα χρησιμοποιήσουν την Tesla σαν όχημα για να χτυπήσουν την καρδιά του “αμερικανικού ονείρου”, είτε για να τη θέσουν υπό την προστασία τους, επιτυγχάνοντας ένα χτύπημα στην κυβέρνηση Τραμπ, υιοθετώντας το αγαπημένο παιδί της αμερικανικής αγοράς.

Πηγή: emea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ