today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

ΗΠΑ: Η Ουκρανία έχει σημειώσει πρόοδο για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία έχει σημειώσει πρόοδο στις προσπάθειές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει ακόμη κι άλλη δουλειά να κάνει, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο.

Η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά σε μια επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα δυτικά της σύνορα και το 2014 προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία έπειτα από μια φιλοδυτική εξέγερση εκεί.

Ο Μπόλτον πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η ουκρανική κρίση και ότι θα ήταν επικίνδυνο να αφεθεί η κατάσταση ως έχει στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, όπου η Μόσχα έχει υποστηρίξει τους αυτονομιστές στη σύγκρουσή τους με το Κίεβο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα παραμείνουν έως ότου η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, ο Μπόλτον πρόσθεσε ότι είπε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι η Μόσχα δεν θα πρέπει να αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας το ερχόμενο έτος.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για τη φερόμενη ανάμειξή της στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στις ΗΠΑ το 2016. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Ο Μπόλτον πρόσθεσε επίσης ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το Κίεβο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει αμερικανικές εταιρείες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Μπόλτον, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Ποροσένκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ