today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

«Φτώχεια,πορνεία,ανεργία,χρέος.Η Ε.Ε. γελάει, η Ελλάδα κλαίει»

Με τον προκλητικό αυτό  τίτλο φιλοξενείται εκτενές ρεπορτάζ με υπογραφή Fabien Buzzanca στη γαλλική ιστοσελίδα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik News. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

Ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την έξοδο της Ελλάδας από την εποπτεία των δανειστών της, οι Έλληνες υποφέρουν. Τα δάνεια που χορηγήθηκαν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία είχαν ως τίμημα μεταρρυθμίσεις που χαρακτηρίζονται από μια άνευ προηγουμένου κοινωνική βία. Οικονομολόγοι και ειδικοί συμφωνούν στο ότι η χώρα απέχει πολύ από το διασωθεί.

Μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η Αθήνα είναι και επισήμως εκτός εποπτείας από την τρόικα. Στα χαρτιά, στόχος ήταν να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία μετά την κρίση που χτύπησε τη χώρα το 2008. Μετά από τρία μνημειώδη προγράμματα διάσωσης –από το 2010- και τον αποκλεισμό της από τις αγορές, οι Έλληνες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουν κρατικά ομόλογα, ενώ έχουν ανακτήσει μέρος της χρηματοδοτικής τους κυριαρχίας.

«Για πρώτη φορά από το 2010, η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της», δήλωσε ικανοποιημένος ο Πρόεδρος του Eurogroup, που διαχειρίστηκε το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης. Στο ελληνικό ραδιόφωνο Real FM, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η οικονομία, η κοινωνία και όλη η χώρα» μπαίνει «σε μια νέα φάση».

Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Τα 289 δισεκατομμύρια, που έχουν συνολικά χορηγηθεί στη χώρα με τη μορφή τριών δανείων είχαν ως αντάλλαγμα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με δραματικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε περίπου 450 μεταρρυθμίσεις. Και η άνοδος στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, το 2015, δεν μείωσε το ρυθμό εφαρμογής τους. Ωστόσο, ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υποχωρούσε ενώπιον των Βρυξελλών, προκειμένου να δώσει ένα τέλος στη λιτότητα.

«Πρόκειται για αστείο! Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι δανειστές έχουν σκοτώσει τη χώρα, με τη συνενοχή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι προδότης. Η φτώχεια και η ανεργία σημειώνουν έκρηξη, τα δημογραφικά στοιχεία είναι καταστροφικά και η ανάπτυξη είναι τεχνητή. Η Ελλάδα έχει αδύναμο εξωτερικό εμπόριο, ενώ η μείωση των εισοδημάτων έχει οδηγήσει και σε μείωση της κατανάλωσης. Μένουν ο τουρισμός και οι επενδύσεις. Αλλά, ακόμη μια φορά, οι επενδύσεις δημιουργούνται με επιπλέον χρέος. Όλο αυτό είναι μη βιώσιμο.» αναφέρει στο Sputnik ο Olivier Delamarche, επικεφαλής του Triskelion Wealth Management και μέλος της δεξαμενής σκέψης Econoclastes.

H κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι ειδυλλιακή. Αν και η χώρα έχει σημειώσει εκ νέου θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4% το 2017, καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα, η γενικότερη οικονομική εικόνα παραμένει ζοφερή. Από το 2009, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25%. Μετά το μέγιστο σημείο του, το 2013 (28%), το ποσοστό ανεργίας αφορά ακόμη το 20% του ενεργού πληθυσμού. Σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Hans Boeckler, το φτωχότερο μισό του πληθυσμού είδε τη φορολογία του να αυξάνεται κατά 337%, έναντι του 9% για τους πιο πλούσιους. Το 10% των φτωχότερων στρωμάτων έχει απολέσει έως και το 86% των εισοδημάτων του.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται μαρτυρία Έλληνα πολίτη σχετικά με τον τρόπο που βιώνει την οικονομική κατάσταση, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και σε «έρευνα του London School of Economics (2016), σύμφωνα με την οποία, οι Έλληνες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους υπολογίζονται σε 280.000-300.000, κατά την περίοδο 2010-2015. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί περιστατικά πορνείας για χαμηλά χρηματικά ποσά. Διότι οι νεαρές κοπέλες πεινάνε. Το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών εξακολουθεί να αγγίζει το 50%».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και στις πρόσφατες πυρκαγιές του Ιουλίου: «Σύμφωνα με στοιχεία του International Association of Fire and Rescue Services, ο αριθμός των Ελλήνων πυροσβεστών μειώθηκε από τους 18.559 το 2008, στους 16.660 to 2015, ενώ και ο προϋπολογισμός (της υπηρεσίας) μειώθηκε από τα 452 εκατομμύρια ευρώ το 2009, στα 354 εκατομμύρια ευρώ το 2017».

Αναφορά γίνεται, στη συνέχεια, στο ελληνικό χρέος, ενώ –σχετικά με την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης- σημειώνεται: Η ιδέα της χρηματοδότησης από τις αγορές δεν είναι απαραιτήτως καλή, αν πιστέψουμε ειδικό, που αναφέρει: «Θα δουν να εφαρμόζονται επιτόκια σχετικά υψηλά σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση και θα είναι αρκετή μια επιδείνωση στην Ιταλία για επιπλέον αυξήσεις». (…) Ένα ανησυχητικό οικονομικό πανόραμα που θα μπορούσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι ενθουσιώδεις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών έρχονται σε αντίθεση με τις πολυάριθμες αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ