today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

WSJ: Στο 20.8% του ΑΕΠ η “γκρι οικονομία” στην Ελλάδα

Στο

Η χώρα εξακολουθεί να χρωστά δισεκατομμύρια στους πιστωτές της, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις τακτικές επισκέψεις και αξιολογήσεις για την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα στα οκτώ χρόνια των μνημονίων, ούτε οι Ελληνες πολιτικοί, ούτε οι δανειστές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που υποβόσκουν και ταλαιπωρούν την οικονομία της χώρας, οδηγώντας την στην πιο σοβαρή κρίση χρέους των τελευταίων ετών.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο στη γραφειοκρατία που παγώνει τα σχέδια για επενδύσεις έως και δεκαετίες, το χαοτικό επίπεδο στελέχωσης του δημόσιου τομέα έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κατ’ εντολή των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά το κράτος δεν έχει γίνει περισσότερο αποδοτικό, αναφέρεται.

Όπως επισημαίνει στην αμερικανική εφημερίδα ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, «Ο συνδυασμός της πολιτικής πατρωνίας και ενός αυστηρά συγκεντρωτικού συστήματος λήψης αποφάσεων εξακολουθεί να καθιστά το ελληνικό κράτος αναποτελεσματικό και αδιάφορο». Προσθέτει ότι η γραφειοκρατία στην Ελλάδα παραμένει ανέγγιχτη, αφού ο μηχανισμός που τη διαμορφώνει δεν έχει αλλάξει.

«Υπήρξε μια παταγώδης αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων και των πιστωτών να αντιμετωπίσουν το βασικό πρόβλημα της χώρας και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό κράτος. Φοβάμαι ότι όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μπορεί να καταρρεύσουν εξαιτίας αυτού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της γραφειοκρατίας επικεντρώνεται και ο πρόεδρος της Minoan, Κρίστοφερ Εγκλετον. «Η γραφειοκρατία είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος» δηλώνει. Είνει ενδεικτικό, σημειώνει η WSJ, το γεγονός ότι η εταιρεία μόλις πρόσφατα και έπειτα από 20 χρόνια προσπαθειών στα δικαστήρια, κατάφερε να εξασφαλίσει τις άδειες για ένα τουριστικό συγκρότημα στην Κρήτη. Προσθέτει δε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που είναι ακόμη χωρίς ηλεκτρονική καταγραφή ακινήτων.

«Το θετικό είναι ότι οι Ελληνες και η κυβέρνησή τους έχουν πλέον καταλάβει ότι οι ξένες επενδύσεις ωφελούν τον τόπο», επισημαίνει ωστόσο ο κ. Εγκλετον.

Ενας ακόμα τομέας που έχει αποδειχτεί απρόσβλητος στις μεταρρυθμίσεις είναι το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας, που παραμένει ένα από τα βραδυκίνητα και πιο αναποτελεσματικά στην Ευρώπη, ενώ συχνά γίνεται αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων, υπογραμμίζει η WSJ, επισημαίνοντας ότι διαδικασίες πτώχευσης απαιτούν κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια στην Ελλάδα, συγκριτικά με 1,2 στη Γερμανία και 1,9 στη Γαλλία.

Τέλος η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών απέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τη φοροδιαφυγή. Εδώ και 200 χρόνια οι Έλληνες είναι διστακτικοί στο να πληρώσουν για ένα κράτος που θεωρούν διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό και απρόβλεπτο, αναφέρει το άρθρο χαρακτηριστικά.

Η λεγόμενη «γκρι οικονομία» εκτιμάται στο 20,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Tübingen στη Γερμανία. Πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να τα βγάλουν πέρα είναι η φοροδιαφυγή, κάτι που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, με ολοένα και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές να επιβάλλονται σε Έλληνες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποφύγουν τους φόρους τους, παρεμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη, καταλήγει κλείνοντας η WSJ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ