Ρώσος που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση συνελήφθη στη Γερμανία

φωτό αρχείου

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα έναν Ρώσο που θεωρείται ύποπτος ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στην Γερμανία αφότου είχε προσχωρήσει στο ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Η αστυνομία, τηρώντας την νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, χωρίς να αναφέρει το επίθετο του συλληφθέντος, ανακοίνωσε ότι ο ηλικίας 31 ετών ύποπτος, Μαγκομέντ Αλί Σ., ενήργησε από κοινού με τον Γάλλο υπήκοο Κλεμέντ Β. ο οποίος συνελήφθη στην Μασσαλία της Γαλλίας τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Μαγκομέντ Αλί Σ. συνελήφθη σε έφοδο της αστυνομίας στο διαμέρισμά του στο Βερολίνο, όπου φύλασσε μεγάλες ποσότητες εκρηκτικής ύλης τριυπεροξείδιου της τριακετόνης, ή TATP, από τον Οκτώβριο του 2016, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Η εκρηκτική ύλη ΤΑΤΡ έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές επιθέσεις από τρομοκράτες στην ανατολική Ευρώπη, τον περασμένο Μάιο στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, το 2016 στις Βρυξέλλες και το 2015 στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα, ο ύποπτος σκόπευε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε κάποιο σημείο της Γερμανίας με τον οποίο θα προκαλούσε των θάνατο και των τραυματισμό μεγάλου αριθμού ανθρώπων

Ο Κλεμέντ Β. ο οποίος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση με εκρηκτικά μαζί με κάποιον άλλον Γάλλο υπήκοο, αυτή την στιγμή κρατείται στις γαλλικές φυλακές. Οι δύο αυτοί Γάλλοι υπήκοοι είχαν βρεθεί στο ίδιο κελί των φυλακών, ενώ οι αρχές γνώριζαν ότι είχαν προσχωρήσει στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό.

Η γερμανική αστυνομία τον Οκτώβριο του 2016 είχε θέσει υπό παρακολούθηση τον Μαγκομέντ Αλί Σ. και τον Κλεμέντ Β. γνωρίζοντας ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση, αναφέρει η ανακοίνωση του Γερμανού εισαγγελέα χωρίς ωστόσο να δίνει εξηγήσεις γιατί ο Μαγκομέντ Αλί Σ. δεν συνελήφθη τότε.

Οι δύο ύποπτοι έχοντας αντιληφθεί ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση, αποφάσισαν να χωρισθούν και ο Κλεμέντ Β. εγκατέλειψε την Γερμανία για να πάει στην Γαλλία στο τέλος Οκτωβρίου του 2016.

Ο Μαγκομέντ Αλί Σ. θα εμφανισθεί αύριο ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η ρωσική πρεσβεία στην Γερμανία

Η ρωσική πρεσβεία στην Γερμανία επιδιώκει να ενημερωθεί λεπτομερώς για την υπόθεση του φερόμενου ως ρωσικής καταγωγής υπόπτου, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο.

«Η πρεσβεία προσπαθεί να διευκρινίσει το περιστατικό. Με αρμόδια όργανα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας με τα οποία ήρθαμε σε επαφή, προσπαθούμε να διευκρινίσουμε αν ο συλληφθείς είχε ρωσική υπηκοότητα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας κατά την διάρκεια της ενημέρωσης απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικές με την επιχείρηση σύλληψής του.

Το περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε, χωρίς να αναφέρει κάποια πηγή, ότι ο ύποπτος είναι τσετσενικής καταγωγής.