Ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Σ. Μπαλάσκα

269

Επείγουσα ανακοίνωση για την προστασία του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα και του δικαιώματος της ενημέρωσης εξέδωσε πριν από λίγο το Συμβούλιο της Ευρώπης (COE), αναρτώντας την στην πλατφόρμα που προωθεί την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Στην ανακοίνωση το Συμβούλιο της Ευρώπης προχώρησε μετά από επιστολή, με την οποία ζητούσε την παρέμβαση του, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με αυτήν την ανακοίνωση–παρέμβαση, «ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Στρατής Μπαλάσκας έχει υποστεί διαδικτυακές και λεκτικές επιθέσεις», ενώ σ’ αυτήν αναφέρεται ακόμα πως «οι απειλές κατά ζωής, η παρενόχληση και η υποκίνηση σε «τιμωρία που του αξίζει» απευθύνθηκαν στον δημοσιογράφο μέσω του Facebook».

Όπως αναφέρει η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, «οι διαδικτυακές απειλές ήταν μέρος μιας σειράς απειλών κατά του Στρατή Μπαλάσκα λόγω του δημοσιογραφικού του έργου. Είχε δεχθεί προφορική επίθεση από τρεις άνδρες, τους οποίους χαρακτήρισε ως ακραία στοιχεία, στο δρόμο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στη Λέσβο, στις 12 Αυγούστου. Μετά από αυτό, ο Μπαλάσκας δέχθηκε προφορική επίθεση από έναν άλλο άνθρωπο όταν κάλυπτε μια πυρκαγιά στο πάρκο «Τσαμάκια»».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα πως κατατέθηκε «καταγγελία, σχετικά με τις επιθέσεις, στις τοπικές αστυνομικές αρχές». Ενώ και τρεις αστυνομικοί καθώς και ένας στρατιωτικός «συνελήφθησαν για σχέση με αυτές τις συντονισμένες επιθέσεις ενώ συνολικά περίπου 15 άτομα κατηγορούνται γι’ αυτές».

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων υποστηρίζει τους Έλληνες δημοσιογράφους, «καταδικάζοντας τους συντονισμένους εκφοβισμούς και τις απειλές που δέχονται στη Λέσβο και ζητούν από τις τοπικές αρχές να διεξάγουν ταχεία έρευνα και να εξασφαλίσουν το ασφαλές περιβάλλον για να συνεχίσουν το έργο τους οι δημοσιογράφοι».

Στην ίδια παρέμβαση γίνεται επίσης αναφορά στις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και δημόσιων ακτιβιστών από τη «Χρυσή Αυγή».