today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Σύντροφοι το μνημόνιο πέθανε! Ζήτω το μνημόνιο!

20 Αυγούστου 2018. Τελευταία μέρα με μνημόνιο… Λένε… Τα συναισθήματα ανάμικτα για όλους. Όπως και να έχει 8 χρόνια δεν είναι και λίγα… Και τι χρόνια! Γεμάτα εμπειρίες, αναμνήσεις, συναισθήματα, εντάσεις, αγωνίες, συμβιβασμούς, πικρίες, χαρές.

Χαρές; Κι όμως ναι! Χαρές! Χαρές και πανηγύρια, χορούς και γλέντια που στήθηκαν μέσα και έξω από εκλογικά κέντρα, από ψηφοφόρους και οπαδούς εκείνων που ωφελήθηκαν όσο κανείς από τα «επαχθή» μνημόνια, που τόσο «πολέμησαν» και που όσες φορές τα «έσκισαν» άλλες τόσες τα υπέγραψαν.

Χαρές, πανηγύρια και γλέντια, μέσα και έξω από τα εκλογικά κιόσκια, ψηφοφόρων και οπαδών εκείνων που εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά και μικροκομματικά όσο κανείς τα μνημόνια για να στρογγυλοκάτσουν στις κυβερνητικές καρέκλες, εξευτελίζοντας κάθε έννοια «δέσμευσης», πολιτικής μπέσας και πολιτικής ηθικής.

Χαρές, πανηγύρια και γλέντια, στις πλατείες και στους δρόμους, από τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς, της «περήφανης διαπραγμάτευσης», του «καταργημένου» ΕΝΦΙΑ, του «μειωμένου» αφορολόγητου, του «αυξημένου» κατώτατου μισθού, του «μειωμένου» ΦΠΑ, της «13ης και 14ης», «αμείωτης» σύνταξης, της «προστατευμένης» από τα «χέρια κάθε τραπεζίτη» πρώτης κατοικίας, των «ανοιχτών» διοδίων.

Χαρές, πανηγύρια και γλέντια στις πλατείες, από τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς εκείνων που θα έλεγαν «go back» στην Μέρκελ και στον Σόιμπλε, που θα «χτύπαγαν τα νταούλια» και θα χόρευαν οι αγορές, που θα είχαν όλους τους άλλους «στα τέσσερα».

Χαρές και πανηγύρια από τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς εκείνων που μέσα σε μια νύχτα, την ώρα που κοιμούνταν αγκαλιά με την «Ελπίδα», εξαντλημένοι από τους χορούς στις πλατείες για την «επανάσταση» που έφεραν στην Ευρώπη, θα τους εξαπατούσαν και θα τους «πρόδιδαν» οι ίδιοι οι ηγήτορές τους, μετατρέποντας το «περήφανο όχι» τους στο δουλοπρεπέστρο «ναι» από την Μεταπολίτευση και μετά.

Χαρές, πανηγύρια και γλέντια, από τους ψηφοφόρους εκείνων που δεν «κάνουν κωλοτούμπες» αλλά που τελικά τις καθιέρωσαν ως διεθνή πολιτικό όρο. Εκείνων που «προτιμούν να παραιτηθούν» καμιά εικοσαριά φορές αλλά που τελικά προτίμησαν να αυτοεξευτελιστούν άλλες τόσες παρά να αφήσουν την καρέκλα.

Χαρές πανηγύρια και γλέντια, από τους ψηφοφόρους εκείνων που έστησαν την πολιτική τους καριέρα γύρω από μια αφόρετη γραβάτα, αλλά χωρίς να καταφέρουν ποτέ να «φορέσουν» παντελόνια, πόσω δε μάλλον να τα τιμήσουν ζητώντας μια «αντρίκια» συγγνώμη.

Καλή και χαρούμενη «έξοδο» από τα μνημόνια «σύντροφοι». Οι πλατείες και οι δρόμοι σας περιμένουν να ξαναχορέψετε, να ξαναπανηγυρίσετε και να ξαναγλεντήσετε…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ