today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Αποστάσεις Ζαχαριάδη από το αφήγημα “τέλος της κρίσης”

Δεν βγαίνουμε από την κρίση αλλά από τα μνημόνια

Δεν βγαίνουμε από την κρίση, από τα μνημόνια βγαίνουμε”, ανέφερε σε συνέντευξή του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από το κυβερνητικό αφήγημα και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, για “τέλος της κρίσης”, μετά τις 20 Αυγούστου.

“Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για καμία φιέστα. Δεν υπήρχε προγραμματισμός για πάρτυ, για success story και όλα αυτά που προσπαθούν να μας χρεώσουν και να μας καταμαρτυρήσουν για τον πολύ απλό λόγο ότι εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε έτσι τα πράγματα”, τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

“Δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει μεθαύριο να αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε και να γιορτάζουμε σαν να μην έχει πρόβλημα σοβαρό οικονομικό σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Βεβαίως, από την άλλη δεν θα κλαίμε που βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια. Θα δούμε ποιες είναι οι προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Όντως είναι μια ιστορική τομή και μια ιστορική ευκαιρία το ότι βγαίνουμε από την ιστορική περιδίνηση της οχταετίας που μας έβαλαν οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με τα δίδυμα ελλείμματα, με τα χρέη, με την καταστροφική διαχείριση του δημόσιου χρέους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.

Σημείωσε ακόμα πως “όντως αρχίζουμε να πηγαίνουμε καλύτερα, πέφτει η ανεργία, αυξάνεται η πλήρης απασχόληση έναντι της ημιαπασχόλησης, βελτιώνεται η επίδοσή μας στον τουρισμό, βελτιώνονται οι επιδόσεις στα μακροοικονομικά, στα ομόλογα κλπ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βγαίνουμε από την κρίση, από το μνημόνιο βγαίνουμε”.

Όπως είπε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, “υπάρχουν μια σειρά δράσεις, στις οποίες πρέπει τους επόμενους μήνες να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αρχίσουν να βγαίνουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας από την οικονομική κρίση, που μας έβαλε η καταστροφική διαχείριση της μνημονιακής περιόδου 2010-2015 αλλά βεβαίως και από τις μεγάλες δυσκολίες που είχε η διαχείριση της μνημονιακής περιόδου 2015-2018”.

Με αφορμή τα όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι η χώρα μπαίνει σε ένα νέο μνημόνιο, ο κ. Ζαχαριάδης προέτρεψε τη Νέα Δημοκρατία και τα όποια άλλα κόμματα “να μην ετοιμάζονται για νέο μνημόνιο” καθώς δεν υπάρχει, όπως είπε, κάτι τέτοιο και πρόσθεσε: “Είναι μεγάλη ευκαιρία το γεγονός ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε το μέλλον της χώρας με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και ανάγκες χωρίς να γυρίσουμε βεβαίως στην περίοδο της σπατάλης, της ασυδοσίας, την περίοδο που τα οικονομικά έπεσαν έξω […] Απολύτως κοστολογημένα, απολύτως συγκεκριμένα, χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις ώστε κάποιες από τις μεγάλες αδικίες που έχουμε υποστεί αυτή την οχταετία να αρχίσουν να αίρονται και να σχεδιάσουμε ένα πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας, για την ελληνική κοινωνία συνολικά”.

Απολύτως θετική εξέλιξη η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως σαφώς “ήταν μια απολύτως θετική εξέλιξη” και “οφείλουμε να συγχαρούμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για την υπομονή και την αντοχή τους και να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι μέσα από τη διπλωματική πίεση, την πολιτική πίεση, την προσπάθεια είχαμε ένα θετικό γεγονός σε μια άδικη και παράλογη κράτηση, η οποία κράτησε 167 μέρες και αποτελεί ήδη παρελθόν”.

Εκτίμησε δε ότι “πιθανόν να είναι μια αφετηρία, υπό όρους και προϋποθέσεις, να ομαλοποιηθεί ο (διμερής) διάλογος, να επιστρέψουμε στις σχέσεις μιας πιο καλής επικοινωνίας με την Τουρκία και να εγκαινιάσουμε μια περίοδο, που την έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη και ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός και οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών, πιο ήπιου κλίματος, χωρίς εντάσεις, χωρίς πιέσεις τέτοιου τύπου, με στόχο τη φιλία, την ειρήνη, τη συνανάπτυξη και σταθεροποίηση της περιοχής και την από κοινού απάντηση στις κοινές προκλήσεις, όπως είναι οι προσφυγικές ροές και άλλα ζητήματα δύσκολα στην περιοχή μας”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε πως “είναι σαφείς οι όροι και οι προϋποθέσεις” για κάτι τέτοιο, εξηγώντας: “Αν η Τουρκία θέλει να έχει καλές σχέσεις -κι εμείς θέλουμε να έχουμε τις βέλτιστες δυνατές σχέσεις- θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες της λογικής, της καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο”.

Σε ό,τι αφορά την τραγωδία στο Μάτι, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως “και στο Μάτι και σε όλη την Ελλάδα πρέπει να γίνουν αυτά που ορίζουν οι νόμοι και αυτά που θα νομοθετήσει η ελληνική Πολιτεία για να μην ξαναζήσουμε αυτές τις καταστάσεις. Για να είναι πραγματική η συγγνώμη του πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό. Για να είναι μια συγγνώμη απολογισμού του παρελθόντος αλλά και χάραξης του μέλλοντος”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ