today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Βρετανία: Σουδανός μετανάστης ο δράστης της επίθεσης

Γεννημένος στο Σουδάν Βρετανός υπήκοος είναι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης με αυτοκίνητο στο Ουέστμινστερ, όπου παρέσυρε 15 πεζούς και ποδηλάτες προτού πέσει πάνω στις μπάρες ασφαλείας του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Ο 29χρονος Σαλίχ Χατέρ από το Μπέρμιγχαμ ήταν γνωστός στις Αρχές και σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ έκανε επί έξι ώρες βόλτες στο Λονδίνο με το ασημί Ford Fiesta που είχε αγοράσει προ διμήνου, προτού εξαπολύσει την τρομοκρατική του επίθεση.

Ο Χατέρ ζει σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα πάνω από ένα internet cafe στην περιοχή Σπάρκχιλ του Μπέρμιγχαμ, που περιγράφεται ως «σφηκοφωλιά» τζιχαντιστών. Το διαμέρισμα αυτό απέχει περίπου 10 λεπτά από το πρώην σπίτι του Χαλίντ Μασούντ, που είχε εξαπολύσει πριν από 17 μήνες μια δολοφονική επίθεση στο Ουέστμινστερ, σκοτώνοντας έξι άτομα προτού πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο Χατέρ ταξίδεψε το βράδυ της Δευτέρας 185 χλμ μέχρι το Λονδίνο κι έκανε βόλτες στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας προτού εξαπολύσει την επίθεσή του γύρω στις 07:30 το πρωί τοπική ώρα. Οι Αρχές υποπτεύονται ότι ο 29χρονος αναζητούσε πολυσύχναστα σημεία και τελικά επέλεξε το Ουέστμινστερ.

Αν και παρέσυρε με το αυτοκίνητό του τουλάχιστον 15 πεζούς και ποδηλάτες, ευτυχώς δεν σκοτώθηκε κανείς. Μια ποδηλάτισσα, ωστόσο, τραυματίστηκε σοβαρά.

Στο αυτοκίνητό του δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά. Η αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι πρόκειται για μοναχικό λύκο. Ο Χατέρ δεν έχει πει μέχρι στιγμής κουβέντα στην ανάκριση. Η αστυνομία έκανε εφόδους στο διαμέρισμά του στο Μπέρμιγχαμ, απ’ οπου πήρε έναν Η/Υ και στο Νότιγχαμ, όπου είναι καταχωρημένο το αυτοκίνητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ