today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Η Κομισιόν απειλεί την Πολωνία με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Κλιμακώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση την πίεση που ασκεί στην Πολωνία όσον αφορά την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που έχει νομοθετήσει η Βαρσοβία, την οποία οι Βρυξέλλες θεωρούν απειλή για το κράτος δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την πολωνική κυβέρνηση ότι μπορεί να την παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν δεν τροποποιήσει εντός ενός μηνός τον νόμο που αναθεωρεί τα όρια ηλικίας για τους δικαστές που υπηρετούν στο Ανώτατο Δικαστήριο – δρομολογώντας την συνταξιοδότηση του ενός τρίτου της Ολομέλειας.

Η Κομισιόν σημειώνει πως έστειλε επιστολή με τις παρατηρήσεις της στην Πολωνία στις 2 Ιουλίου, όμως η απάντηση που έλαβε δεν καταλάγιασε τις ανησυχίες της.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί την θέση της ότι ο πολωνικός νόμος για το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ασύμβατος με την νομοθεσία της ΕΕ καθώς υπονομεύει την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας, περιλαμβανομένου του αμετακίνητου των δικαστών», επισημαίνουν οι Βρυξέλλες.

Ο πολωνικός νόμος μειώνει το όριο συνταξιοδότησης για τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου στα 65 έτη, αντί για 70 ίσχυε παλαιότερα, οδηγώντας στην συνταξιοδότηση 27 από τα 72 μέλη του σώματος. Ανάμεσα στους πρόωρα αποχωρήσαντες είναι και η πρόεδρος του Δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι η θητεία της είναι εξαετής βάσει του Συντάγματος.

Οι αποχωρήσαντες μπορούν να ζητήσουν τριετή παράταση της θητείας τους, όμως η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα κριτήρια για την αποδοχή ή απόρριψη των αιτημάτων τους δεν είναι σαφή, ούτε υπάρχει δυνατότητα αναθεώρησης.

Επιπλέον, η Κομισιόν σημειώνει ότι η θεσμοθέτηση του νέου σώματος αξιολόγησης των δικαστών δεν συνιστά σοβαρή δικλίδα ασφαλείας, καθώς τα μέλη του έχουν διοριστεί από την Βουλή, «κατά παράβαση των ευρωπαϊκών τύπων περί δικαστικής ανεξαρτησίας».

 

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ