today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Τουρνουά ποδοσφαίρου στη μέση της ζούγκλας

To ποδόσφαιρο, για μία ακόμα αφορά, επιβεβαιώνει το εύρος, την σημασία και την χρησιμότητά του. Χρησιμοποιείται, ως όχημα ενσωμάτωσης και αυτοεκτίμησης για μια εθνότητα πυγμαίων στο Καμερούν. Πως; Με την διοργάνωση ενός τουρνουά ποδοσφαίρου στη μέση της ζούγκλας , «Μπάκα χωρίς αλκοόλ».

Ο στόχος μιας ΜΚΟ, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ισπανική εφημερίδα  Marca , που έχει αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία, δεν είναι μόνο να καταπολεμήσει τις ενδημικές ασθένειες, τον υποσιτισμό, την έλλειψη σχολείων ή την αξιοπρεπή εργασία. Αλλά επίσης να κρατήσει το σθένος υψηλό και εν μέσω των δυσκολιών, να βοηθήσει να διασκεδάσει η εθνότητα των Μπάκα Πυγμαίων, που είναι κάτοικοι των τροπικών δασών στο νότιο Καμερούν.

Με ένα τουρνουά ποδοσφαίρου που ξεκίνησε  πριν από πέντε χρόνια, αλλά για πρώτη φορά, το 2018 έχει την υποστήριξη της ισπανικής LaLiga . Μπάλες, υποστήριξη πολυμέσων και οικονομική υποστήριξη, βοήθησαν να συγκεντρωθούν 120 παίκτες και 8 ομάδες, 4 γυναικών και οι άλλες ανδρών.  Μάλιστα τα παιχνίδια  του τουρνουά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ακόμη και στην τηλεόραση στο Καμερούν. Με τον τρόπο αυτό υπενθύμισε σε όλους την ύπαρξη αυτής της εθνοτικής μειονότητας, Μπάκα.

«Το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό στο Καμερούν, οι άνθρωποι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται και να φοράνε τα καλύτερα ρούχα τους για να πάνε να παρακολουθήσουν τους αγώνες», είπε η  Μαρία Μινουέτ, αντιπρόεδρος της Zerca y Lejos, που  ήταν στο Καμερούν για να οργανώσει αυτή την τελευταία έκδοση του τουρνουά. Η ιδέα γι αυτό το τουρνουά ήρθε από μια νοσοκόμα της Zerca y Lejos, που σκέφτηκε το ποδόσφαιρο ως μια καλή φόρμουλα για να προσπαθήσει να βοηθήσουν τους Μπάκας.

Το τουρνουά ονομάζεται «Μπάκα χωρίς αλκοόλ» δεν είναι τυχαίο, αφού το  Καμερούν σε όλη αυτή την περιοχή της τροπικής Αφρικής το πρόβλημα του αλκοολισμού είναι ανεξέλεγκτο, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων, των οποίων η εργασία συχνά πληρώνεται με …μικρές τσάντες αλκοόλ. Οι πυγμαίοι Μπάκα υποφέρουν ειδικά αυτή η πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ