Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι μάχες στην Γκάζνι

Οι μάχες συνεχίζονται σήμερα για τρίτη διαδοχική ημέρα στην Γκάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να μάχονται, σύμφωνα με τους κατοίκους, την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ξαναπήρε «τον έλεγχο» της πόλης.

«Μόνο το γενικό επιτελείο της αστυνομίας, το γραφείο του κυβερνήτη και μερικές δημόσιες υπηρεσίες της Γκάζνι ελέγχονται από την κυβέρνηση, τα υπόλοιπα είναι στα χέρια των Ταλιμπάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου Αμανουλάχ Καμράνι.

«Υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες, οι άνθρωποι περιθάλπονται στα σπίτια τους ή στις κλινικές».

«Η κατάσταση είναι χαώδης και δύσκολη για τους κατοίκους», συνέχισε. «Δύσκολα βρίσκεις να φας καθώς και νερό, αν η κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ δεν επέμβουν, είμαστε στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», διαβεβαίωσε.

Ως ένδειξη του πανικού που έχει καταλάβει τους κατοίκους, ο υπεύθυνος πρόσθεσε πως η τιμή του ταξί για την Καμπούλ, που είναι συνήθως 250 αφγάνι (4 δολάρια) έχει αυξηθεί μέσα σε τρεις ημέρες σε 3.500 αφγάνι (50 δολάρια).

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News, ένας κάτοικος της Γκάζνι, ο Ραχματουλάχ Αντάρ, δήλωσε επίσης πως «σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην πόλη, όπου εξακολουθεί να μην υπάρχει ηλεκτρικό και τα τηλεφωνικά δίκτυα είναι κομμένα» — μόνο μια εταιρεία συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες της, διευκρίνισε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

«Δεν υπάρχουν αρκετές δυνάμεις για να απωθήσουν τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο Αντάρ.

Οι αντάρτες, μεγάλος αριθμός των οποίων έφθασε το βράδυ της Πέμπτης στην Γκάζνι, είχαν ανακοινώσει πως θα φθάσουν ενισχύσεις από τις νοτιότερες επαρχίες Ζαμπούλ και Χελμάν.

Χθες Σάββατο η κυβέρνηση επέδειξε αυτοπεποίθηση υποστηρίζοντας ότι πήρε και πάλι «τον έλεγχο» αυτής της πόλης των 280.000 κατοίκων που βρίσκεται δύο ώρες νότια της πρωτεύουσας, στον κεντρικό άξονα που συνδέει την Κανταχάρ με την Καμπούλ.

«Οι ενισχύσεις έφθασαν στην Γκάζνι, μάχες συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα της πόλης, όμως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντάνις προσθέτοντας: «Η πόλη δεν θα πέσει».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, τον Φαρίντ Άχμαντ Μάρσαλ, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την επίθεσή τους το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ 23:00 και μεσάνυχτα, επιτιθέμενοι στα οδοφράγματα ασφαλείας που περιβάλλουν την πόλη.

Οι αιρετοί άρχοντες της Γκάζνι αναφέρουν πως είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τις αρχές για τον κίνδυνο μιας επίθεσης των Ταλιμπάν.