today-is-a-good-day
15.6 C
Athens

Π.Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση ανέλαβε τις δικές της ευθύνες

"Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε δυτικούς ανέμους 120 χλμ"

Ο νέος σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας που θα ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα περιλαμβάνει τον ενιαίο συντονισμό φορέων και δυνάμεων, ενώ θα λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή που βιώνει και η χώρα μας: αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Όπως ανάφερε o κ. Σκουρλέτης, η Πολιτική Προστασία θα συμπεριλαμβάνει έναν ενιαίο σχεδιασμό για φορείς όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Κέντρο Αντισεισμικής Προστασίας, την αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εθελοντών και άλλων. Υπογράμμισε ότι ο επανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες, αλλά επιταχύνθηκε και ολοκληρώθηκε λόγω των πρόσφατων τραγικών γεγονότων. Αναφέρθηκε δε στη σημαντική συμβολή που έχει το Κέντρο Μελετών και Ασφάλειας που διαθέτει η χώρα μας, με σημαντικότατη τεχνογνωσία, η οποία έχει αξιοποιηθεί από πολλές χώρες, όπως από την Κίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Βιώνουμε» είπε ο κ. Σκουρλέτης «μια εθνική τραγωδία. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτύπωμα στην πολιτική ζωή. Οφείλουμε όμως να κάνουμε τα αναγκαία βήματα, να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή». Για τις ευθύνες σημείωσε ότι «είναι μια υπόθεση που έχει πολλές πλευρές. Η κυβέρνηση ανέλαβε τις δικές της ευθύνες», επισημαίνοντας παράλληλα τις τραγικές συνέπειες που είχε το στρεβλό οικιστικό μοντέλο.

Αναφερόμενος στο θέμα των κατεδαφίσεων αυθαίρετων, επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει αποφασιστικά. Για το σκοπό αυτό, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, έγκαιρα η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας την αναποτελεσματικότητα του σημερινού μοντέλου, μετέφερε την αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στα Παρατηρητήρια Δόμησης που υπάγονται στις Περιφέρειες και στελεχώνονται. Κατηγόρησε δε, τις κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών και τους βουλευτές Αττικής των κομμάτων που κυβέρνησαν ότι αναπαρήγαγαν την εξουσία τους πάνω σε ένα μοντέλο στρεβλής οικιστικής ανάπτυξης.

Για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς είπε ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν πρωτόγνωρα. «Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε ανέμους με ταχύτητες 120χλμ/ωρα, δυτικούς» εξήγησε, ενώ επισήμανε και την αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποί μας να εγκλωβιστούν. «Δεν πήγαν όλα όπως έπρεπε. Το αντίθετο. Μην αναζητούμε όμως εξιλαστήρια θύματα. Ας αναζητήσουμε τα αίτια» και τις λύσεις» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «η απόδοση των ευθυνών θα γίνει με τεκμηριωμένο τρόπο».

Απατώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, επισήμανε ότι θεωρείται πως όταν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φεύγει ο υπουργός, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και αλλαγές στις ηγεσίες τους.

Στη γενική πολιτική ατζέντα, ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι με τον τρόπο που πολιτεύεται «τσαλαβουτά» προς την ακροδεξιά, δεν έχει ένα συνεκτικό πολιτικό λόγο . «Πρόκειται για την πιο μη χρήσιμη αντιπολίτευση των τελευταίων ετών» υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας τις τοποθετήσεις της «ανερμάτιστες και ισοπεδωτικές». Ενώ ανακοίνωσε ότι συγκροτήθηκε, με τη συμμετοχή και της ΝΔ, η Επιτροπή που θα καταθέσει στη Βουλή την πρόταση για ψήφο των αποδήμων.

Είναι δίκαιο να εξετάσουμε μέτρα, όπως για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, από τη στιγμή που η εφαρμογή τους δεν θέτει σε κίνδυνο τους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Ποιος είναι ο λόγος να εφαρμοστούν μέτρα που είχαν συμφωνηθεί σε μια άλλη κατάσταση της οικονομίας;» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και εξήγησε: «Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με βάση τις δεσμεύσεις έχει αποδειχθεί ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό. Αυτό μας δίνει διαφορετικά περιθώρια κινήσεων». Υπογράμμισε «τις μεγάλες δυνατότητες που παρουσιάζονται με την ολοκλήρωση του Προγράμματος» και τόνισε ότι «ως κοινωνία και οικονομία πρέπει να το εκμεταλλευθούμε».

Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε, τέλος, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2019. Επίσης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει στοχοποιηθεί από συμφέροντα που ελέγχουν Μέσα Ενημέρωσης και εκτελούν «συμβόλαια εκτέλεσης χαρακτήρων ανθρώπων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ