today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

«Ντοπέ» ο νικητής του Μαραθωνίου της Αθήνας

Ο Σάμουελ Καλαλέι, που αναδείχθηκε νικητής τον περασμένο Νοέμβριο στο διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας, είναι ο τρίτος Κενυάτης αθλητής που γίνεται γνωστό τις τελευταίες δέκα ημέρες ότι παρέβη τον κανονισμό αντιντόπινγκ. Ο 24χρονος Καλαλέι, ο οποίος τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο σε 2:12.17, τέθηκε σε προσωρινό αποκλεισμό από την αρμόδια επιτροπή αντιντόπινγκ της IAAF, αφού το δείγμα του σε έλεγχο που υποβλήθηκε στις 4 Ιουνίου βρέθηκε θετικό σε EPO (ερυθροποιητίνη).

Θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ο σπρίντερ Μπόνιφας Οντούγκα Μουερέσα και η 34χρονη δρομέας των μεγάλων αποστάσεων Λούσι Καμπού Γουανγκούι, προκαλώντας ένα μεγάλο πλήγμα στον κενυατικό υψηλό αθλητισμό.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι συνεχίζουμε να χάνουμε κορυφαίους αθλητές εξαιτίας του ντόπινγκ. Η ομοσπονδία της Κένυας προφανώς λυπάται για την εξέλιξη αυτή και επαναλαμβάνει ότι οι αθλητές πρέπει να τρέχουν καθαροί», δήλωσε ο Μπαρναμπά Κορίρ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας στίβου της χώρας.

«Κανένας αθλητής δεν μπορεί να ξεφύγει από το σύστημα αντιντόπνγκ αν εξαπατήσει. Το σύστημα είναι τόσο αποτελεσματικό που θα πρέπει να τρέχουν όλοι καθαροί», πρόσθεσε ο Κορίρ.

Ο Άσμπελ Κίπροπ, «χρυσός» Ολυμπιονίκης και τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής των 1.500μ, εκτίει και αυτός ποινή προσωρινού αποκλεισμού για EPO. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες για ντόπινγκ και η υπόθεσή του θα εξεταστεί αυτό μήνα από την IAAF.

Άλλοι γνωστοί Κενυάτες αθλητές που εκτίουν ποινές προσωρινού αποκλεισμού είναι η -τρεις φορές- νικήτρια του Μαραθωνίου της Βοστώνης, Ρίτα Τζέπτου και η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο στα 42.195μ, Τζεμίνα Σούμγκονγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ