today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ο Ερντογάν και η διπλωματία των ομήρων

Ενα σχεδόν χρόνο μετά τη σύλληψη του συμπατριώτη μας Ματίας Ντεπαρντόν, ο οποίος κλείστηκε για εβδομάδες στην απομόνωση και απελευθερώθηκε μόνο χάρις στην προσωπική παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν, ο κατάλογος των αυθαίρετων συλλήψεων ευρωπαίων πολιτών από το καθεστώς της Αγκυρας δεν παύει να μεγαλώνει. Στους είκοσι γερμανούς, γάλλους, σουηδούς και φινλανδούς πολίτες που έχουν συλληφθεί, έχουν προστεθεί και δύο Ελληνες, ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, 25 και 27 ετών αντιστοίχως, που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου στη διάρκεια μιας περιπόλου.

του Dionysos Dervis-Bournias (*)

Μέχρι τώρα, όποτε τουρκικές και ελληνικές περίπολοι έπεφταν πρόσωπο με πρόσωπο σε αυτή τη μεθοριακή ζώνη όπου ο προσανατολισμός είναι πολλές φορές δύσκολος λόγω της ομίχλης, το επεισόδιο έληγε με ανταλλαγή τσιγάρων και αστείων. Γιατί αυτή τη φορά οι δύο νεαροί έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν και παραμένουν φυλακισμένοι εδώ και μήνες χωρίς καν να έχει απαγγελθεί κατηγορία εναντίον τους;

Η απάντηση δόθηκε με σαφήνεια με την επιστολή που έστειλε στις 31 Μαϊου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Αχμέτ Μπεράτ Τσονκάρ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι: «Θα ήθελα να κλείσω επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές αρχές και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την άμεση έκδοση των οκτώ δολοφόνων, και βεβαιώνουμε ότι οι δύο έλληνες στρατιώτες που κρατούνται θα έχουν τότε μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία».

Ποιοι είναι οι «οκτώ δολοφόνοι» που η έκδοσή τους τίθεται ως προϋπόθεση για να έχουν οι δύο έλληνες όμηροι μια «δίκαιη δίκη»; Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, οκτώ τούρκοι αξιωματικοί κατέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή τους κατηγορώντας τους για συμμετοχή στο πραξικόπημα, κάτι που εκείνοι αρνούνται κατηγορηματικά.

H ελληνική δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για την τύχη των ανθρώπων που ζητούν άσυλο σε ένα κράτος δικαίου. Και η δικαιοσύνη αποφάσισε. Υστερα από μια δικαστική οδύσσεια στη διάρκεια της οποίας το δικαστήριο που ήταν αρμόδιο να κρίνει για την τύχη των αιτούντων άσυλο χρειάστηκε να έρθει αντιμέτωπο με την έφεση του …υπουργείου Μετανάστευσης, ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι οι οκτώ αξιωματικοί πρέπει να λάβουν πολιτικό άσυλο, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν προσκόμισε την παραμικρή απόδειξη για την ενοχή τους και ότι οι άνθρωποι αυτοί, εφόσον εκδοθούν, θα διατρέχουν κίνδυνο βασανισμού και θανάτου.

Το καλό με τους δικτάτορες, εκλεγμένους ή μη, είναι ότι ξεκαθαρίζουν πάντα τις προθέσεις τους. Μια ημέρα πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017, ο Ερντογάν είχε προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Με ένα πρωτότυπο επιχείρημα: «Πώς μπορεί τα νησιά του Αιγαίου να είναι ελληνικά όταν βρίσκονται σε τόσο μικρή απόσταση από την Τουρκία;» Με την ίδια σαφήνεια προτείνει το καθεστώς της Αγκυρας την ανταλλαγή των δύο ελλήνων ομήρων με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.

Θα μπορούσε να είναι το σενάριο μιας καλής ταινίας κατασκοπείας με τους Τομ Χανκς και Στίβεν Σπίλμπεργκ. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε εδώ να κάνουμε με μυθοπλασία. Αλλά με την πικρή πραγματικότητα των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη του 2018 και τον αυταρχικό γείτονά της που δεν καταλαβαίνει γιατί δεν τον θέλουν. Στο μεταξύ, οι έλληνες όμηροι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε φυλάκιση δύο ετών – για ένα έγκλημα που κανείς δεν γνωρίζει σε τι συνίσταται.

(*) Ο Διονύσης Δερβιτσιώτης-Μπουρνιάς είναι ελληνογάλλος διευθυντής ορχήστρας και καλλιτεχνικός διευθυντής

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ