today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Αποκάλυψη La Repubbica: «Το αντιπυρικό σχέδιο που έμεινε στο συρτάρι»

Με εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα  La Repubblica, αναφέρεται στο περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ένθετό της, στο «αντιπυρικό σχέδιο που έμεινε στο συρτάρι». Ο αρθρογράφος G. Talignani, αποκαλύπτει το καινοτόμο ευρωπαϊκό αντιπυρικό σύστημα που όμως δεν χρησιμοποιήθηκε:

«Η λύση υπήρχε, αλλά έσβησε ακριβώς ένα χρόνο πριν από τις φοβερές πυρκαγιές που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Έχει το ακρωνύμιο Af3, Advance Forest Fire Fighting, και είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο – υπό ιταλική διαχείριση και συντονισμό – που κοστίζει σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ και κατέληξε στο πουθενά», σημειώνεται.

Όπως επισημαίνει η ε/φ, πρόκειται για ευρωπαϊκό project με τη συμμετοχή 10 χωρών της ΕΕ, που συνδύαζε τεχνολογία, χρήση drones και άλλες μεθόδους για συλλογή πληροφοριών και έγκαιρη παρέμβαση. «Ίσως στην Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει πραγματικά, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε», δηλώνει στην ε/φ ο Καθ. Vittorio Verda από το Πολυτεχνείο του Τορίνο, που συντόνισε το project.

Η λειτουργία του συστήματος αναλύεται εκτενώς στο δημοσίευμα, ενώ ο Καθηγητής σημειώνει ότι αυτό δεν προχώρησε λόγω γραφειοκρατίας, χρονοβόρων διαδικασιών τυποποίησης και έλλειψης ενδιαφέροντος από ιδιώτες. Ανάλυση στο ίδιο ένθετο συνδέει τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τη Σουηδία με την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι σχετική αναφορά έκανε και ο Αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ