Μπάχαλο την ώρα της φωτιάς

Όλα όσα κατέγραψαν οι ασύρματοι της ΕΛΑΣ

Οι συνομιλίες που είχαν μέσω ασυρμάτου οι άνδρες της αστυνομίας την ώρα που η φωτιά έκαιγε το Μάτι αποκαλύπτουν το αλαλούμ που επικρατούσε εκείνη την ώρα.

Οι διάλογοι των ανδρών της EΛ.ΑΣ. δείχνουν το απόλυτο χάος που επικράτησε στην κορύφωση της πυρκαγιάςτη Δευτέρα 23/07/2018, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Τους διαλόγους δημοσιεύει η έντυπη έκδοση της «Καθημερινής» και είναι αποκαλυπτικοί, αφού φαίνεται πως κανένας δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, ούτε ότι οι φλόγες θα φτάσουν -αφού πρώτα σκορπίσουν στάχτη και θάνατο- στη θάλασσα.

Πρόκειται για το κρίσιμο 10λεπτο που η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και ουσιαστικά το Μάτι παραδόθηκε στις φλόγες. Η Πυροσβεστική προσπάθησε να κάνει πυροσβεστικό μπλόκο στη Μαραθώνος και η αστυνομία έδωσε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, τα οποία κατηύθυνε αλλού. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικό απολογισμό, οι εκτιμήσεις αλλά και οι κινήσεις Πυροσβεστικής και αστυνομίας δεν πρόλαβαν τη φωτιά και το αποτέλεσμα των αποφάσεών τους ήταν να στείλουν ουσιαστικά τους οδηγούς στην καρδιά της πυρκαγιάς, όπου και εγκλωβίστηκαν.

Οι επίμαχοι διάλογοι και οι ώρες της καταστροφής 

18:12 η φωτιά μαίνεται και φτάνει στη λεωφόρο Μαραθώνος.

18:13 Δίνεται εντολή για διακοπή κυκλοφορίας. «Θα χρειαστεί να έρθετε πιο χαμηλά, θα χρειαστεί εκτροπή. Να ξεκινήσετε τώρα για Νέα Μάκρη. Ελάτε στη Νέα Μάκρη».
Η εντολή δίδεται σε ένα περιπολικό και μια μηχανή

18:18 Πέντε λεπτά αργότερα: «Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή, υπάρχει σταθμός (περιπολικό) εκεί να κόψει».
Ήδη το μέτωπο φαίνεται ότι καίει ως την παραλία, ενώ η Πυροσβεστική προσπαθεί να την κόψει στη Μαραθώνος, και η διαπίστωση αυτή φαίνεται ότι κάνει τους υπεύθυνους της αστυνομίας να δώσουν την επόμενη εντολή:

18:29 «Ελάτε Κόκκινο Λιμανάκι, να μην πάει τίποτα από παραλιακή για Νέα Μάκρη»…
Εκείνη την ώρα ωστόσο, λόγω διακοπής κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος, πολλά οχήματα πολιτών έχουν επιλέξει αυτή τη διαδρομή. 

18:29 Στον ασύρματο της Αστυνομίας ακούγεται: «Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά, να τα κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να τα στείλουμε όλα Ραφήνα».

18:35 Η φωτιά έχει φτάσει ως τη θάλασσα, πέντε λεπτά αργότερα άλλωστε ακούγεται στον ασύρματο ότι έχει εγκλωβιστεί και ένα περιπολικό: «Όσοι σταθμοί κινούνται ή βρίσκονται εντός φωτιάς προσοχή να μην εγκλωβιστούν. Ούτε ένα όχημα παραλιακά, αυστηρές εκτροπές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».
Μάλιστα ο διοικητής της Τροχαίας ακούγεται να ρωτά στον ασύρματο: «Το 10 (σ.σ.: ανακριτικό της Τροχαίας) είναι καλά; Aκουσα ότι έχει εγκλωβιστεί». Η απάντηση που ακολούθησε ήταν καθησυχαστική: «Ναι, όλα καλά, έχει κατέβει στη διασταύρωση της Ραφήνας».

Το αλαλούμ που επικράτησε καταγράφεται και σε άρθρο του BBC

Ευθύνες στην αστυνομία για τους χειρισμούς της την ώρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι επιρρίπτει το BBC με ένα ένα άρθρο-κόλαφος.

Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρονται τα μοιραία λάθη που έγιναν από την αστυνομία, η οποία, όπως γράφει το βρετανικό Μέσο, «έστελνε τους οδηγούς στην πορεία της πυρκαγιάς».

Ακόμη το άρθρο επισημαίνει πως την ώρα της τραγωδίας όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιος επίσημος συναγερμός για τους κατοίκους του Ματιού, αλλά οι ίδιοι έμαθαν από στόμα σε στόμα πως η φωτιά συνεχίζει προς τον οικισμό τους.

Πηγή: Καθημερινή