today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Bloomberg: Οι ΗΠΑ έχουν λίστα με τουρκικούς στόχους για κυρώσεις

Λίστα με τούρκους πολίτες και τουρκικές επιχειρήσεις που θα στοχοποιηθούν σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα έχει ετοιμάσει η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται δύο πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης.

Η λίστα συντάχθηκε υπό την σκιά της παρατεταμένης κράτησης του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με την κατηγορία ότι υποστήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 – κάτι που ο ίδιος αρνείται – αλλά και της σύλληψης εργαζόμενων στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές από την τουρκική Αστυνομία.

Τυχόν κυρώσεις θα επιβληθούν με βάση τον νόμο Μαγκνίτσκι του 2016, ο οποίος επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει ποινές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για διαφθορά ή καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων οπουδήποτε στον κόσμο.

Προβλέπει «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην δικαιοδοσία των ΗΠΑ και απαγόρευση εισόδου στην χώρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις στην Τουρκία έχουν καταρτιστεί στις ποινές που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες που πιστεύεται ότι ανήκουν στον κύκλο συνεργατών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν διευκρινίζεται αν αυτό σημαίνει πως στους στόχους συγκαταλέγονται σύμμαχοι του τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Η υπόθεση Μπράνσον έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρό Μάικ Πενς να απειλούν ευθέως την Άγκυρα με κυρώσεις εάν δεν απελευθερωθεί ο ιεροκήρυκας, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα μεταφέρθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από μακρά κράτηση στην φυλακή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απαντήσει πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις ή αξιώσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον, κάνοντας λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» σε βάρος της χώρας του.

Έχει προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ενός στρατηγικού συμμάχου ο οποίος έχει εναλλακτικές επιλογές, ενώ ο εκπρόσωπός του έχει κάνει λόγο για αντίποινα.

Οι διαπραγματεύσεις για την ποινική μεταχείριση του Μπράνσον παραμένουν σε εξέλιξη, με το Bloomberg να σημειώνει ότι η αμερικανική πλευρά έχει επανειλημμένα παρατείνει την διορία για την απελευθέρωση του πάστορα.

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ