today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Ερωτήματα για την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων

Πώς το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής εμπλέκεται στην κρίση

 

Γράφει ο Insider

 Ποιος γνωρίζει ότι εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο πληρώνουμε μια καινούργια γραφειοκρατική δομή στο υπουργείο του κ. Νίκου Παππά η οποία εντέλλεται να διαχειρίζεται επικοινωνιακά κρίσεις;

Προφανώς ελάχιστοι. Όπως οι μυημένοι που ενημέρωσαν το ThePresident, και οι οποίοι μας πληροφόρησαν ότι αυτή η γενική γραμματεία έχει στην ευθύνη της να ενημερώνει μαζικά τους πολίτες σε περίπτωση κρίσεως.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 117/ 2-6-2017) σύστασής της, η υπηρεσία αυτή είναι αρμόδια για την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων που προκύπτουν από φυσικές και μαζικές καταστροφές.

Φανταζόμαστε όλοι ότι αυτή η υπηρεσία θα έπρεπε να έχει εκπονήσει ένα επιστημονικό crisis plan  για τον σχεδιασμό και την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων που προκύπτουν από φυσικές και τεχνικές καταστροφές και έκτακτα γεγονότα, και θα είχε ήδη αναπτύξει έναν μηχανισμό κινητοποίησης των υπηρεσιών του υπουργείου Επικοινωνίας, προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες με κάθε σύγχρονο Μέσο.

Η ενημέρωση των πολιτών είναι προφανώς (και) αρμοδιότητα αυτής της Γενικής Γραμματείας, η οποία (εκτός των ΜΜΕ) προΐσταται και των τηλεπικοινωνιακών Εταιριών και των Δορυφορικών επικοινωνιών.

Ίσως λοιπόν, αν αυτή η γραμματεία είχε χρησιμοποιήσει όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους για να ενημερώσει τους πολίτες του Ματιού, ορισμένα από τα θύματα  να είχαν γλιτώσει.

Αυτό θα ήταν το ιδεατό σενάριο.

Όμως εδώ είναι Ελλάδα:

Η γραμματεία αυτή είναι προφανές ότι συνεστήθη όχι για να διαχειριστεί κρίσεις, αλλά για να βολέψει ημετέρους. Επικεφαλής της δεν τοποθετήθηκε ειδικός με εμπειρία και εξειδίκευση στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων, αλλά μια κυρία, με εμφανή προϋπηρεσία στο βιογραφικό της τα κομματικά της καθήκοντα, δηλαδή την θέση της μετακλητής υπαλλήλου στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, επί θητείας Κουρουμπλή.

Ίσως γι αυτό στο οργανόγραμμα σύστασής της προβλέπεται διορισμός επιπρόσθετων υπαλλήλων και απόσπαση οργανικών υπαλλήλων του υπουργείου.

Όμως μια βόλτα  στη Διαύγεια, αποκαλύπτει από τα έξοδα που έχουν γίνει, πως η μόνη δράση της Γραμματείας είναι μερικά ταξίδια στις Βρυξέλλες, τη Λέσβο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ η Ειδική Γραμματεία έχει ήδη και τουλάχιστον δύο συμβούλους με καμία εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης.

Αλλά και ο επίσημος λογαριασμός της στο twitter, αντί για ενημέρωση πολιτών και δημοσιογράφων περιλαμβάνει μερικά retweet στον Πολάκη, τον Κουρουμπλή και τον Τζανακόπουλο.

Θα ήταν περιττό να τεθεί το ερώτημα αν η συγκεκριμένη γραμματεία μετείχε σε ειδική σύσκεψη με αρμόδιους φορείς για την πρόσφατη πυρκαγιά, γιατί αμφιβάλλουμε ότι έγινε αντίστοιχη σύσκεψη. Μαθαίνουμε δε ότι η όποια σύσκεψη του συντονιστικού, ενώ θα έπρεπε να είναι διαρκής, ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση.

Όπως θα ήταν περιττό το ερώτημα που θέτουμε εάν η συγκεκριμένη γραμματεία ήρθε σε επαφή με όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς προκειμένου να εκπέμψουν μηνύματα προς τους οδηγούς που βρίσκονται στην περιοχή (γραπτά και ηχητικά), ή με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να σταλεί sms με σαφείς οδηγίες στους κατοίκους της περιοχής. Και είναι περιττό γιατί από τις μαρτυρίες των πολιτών, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, αυτή θα έρεπε να γίνει αυτόματα, προς όλους, με αποκλειστικό στόχο την πληροφόρηση των πολιτών που βρίσκονταν στο κέντρο της κρίσης και τις οδηγίες που θα έπρεπε να ακολουθήσουν.

Πάντως με το ThePresident που καλύπτει σε 24ωρη βάση, από την πρώτη ώρα, την πυρκαγιά, δεν επικοινώνησε κανείς!

Το ThePresident όμως, επικοινώνησε με οργανικούς υπαλλήλους του Υπουργείου που έχουν πλήρη εικόνα της συγκεκριμένης γραμματείας, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι όλες μας οι αμφιβολίες είναι πραγματικές:

Η συγκεκριμένη γραμματεία δεν ενεπλάκη στην τελευταία κρίση, αλλά ούτε έχει συνεισφέρει στο παρελθόν σε διαχείριση αντίστοιχων καταστάσεων. Η μόνη της γνωστή δράση είναι ότι η επικεφαλής της έχει μεταβεί σε κάποια σεμινάρια στο εξωτερικό και έχει δώσει κάποιες συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, κυρίως στην κρατική τηλεόραση.

Αφού δεν έκανε τίποτα απ΄όσα περιγράφονται, θα περίμενε κανείς η  γραμματεία αυτή να έχει ήδη ενημερώσει (βάσει του ρόλου της) τις πρεσβείες του εξωτερικού προκειμένου να μειωθεί η ζημιά στην εικόνα της χώρας.

Όμως αντί οδηγιών ανάκαμψης της εικόνας μας,  οι εκπρόσωποί μας στα γραφεία Τύπου του εξωτερικού γίνονταν έκπληκτοι αποδέκτες email από τον Γενικό Γραμματέα Λευτέρη Κρέτσο που τους ζητούσε να παραστήσουν  τους δημοσιογράφους, κάνοντας  συνεντεύξεις «σε εμβληματικές προσωπικότητες»  με θετικά σχόλια για τη χώρα, προκειμένου να τα δημοσιεύσει εντός της Ελλάδας (προφανώς για λόγους προπαγάνδας)!

Και όχι μόνον αυτό. Τους ζητούσε, σαν να μην υπήρχε καμία εθνική κρίση με 10δες νεκρούς,  να υποβάλλουν «τις ιδέες τους για την οπτικοακουστική βιομηχανία για τη χώρα όπου βρίσκονται, ειδικά για τα animation και τα  video games»!

Σε όλες τις σοβαρές χώρες όλοι αυτοί θα είχαν ήδη πάει σπίτι τους.

Σε ακόμα σοβαρότερες χώρες  όλοι αυτοί θα ήταν ήδη ελεγχόμενοι από τις αρμόδιες αρχές.

Αλλά δυστυχώς, εδώ είναι Ελλάδα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ