Β. Λεβέντης: Να παραιτηθούν οι ηγεσίες της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ

Τις παραιτήσεις της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς επίσης και όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση απόδοσης ευθυνών της ανείπωτης τραγωδίας από την πυργκαγιά στην ανατολική Αττική, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Μιλώντας σε βουλευτές και στελέχη του κόμματός του, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός του, ο κ. Λεβέντης καταλόγισε βαριά αμέλεια και ευθύνη της κρατικής μηχανής για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση των ωρών της κρίσης στο Μάτι Αττικής.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι ευθύνες έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που «με ανοχή άφηναν τους πολίτες να χτίζουν αυθαίρετα», αλλά αυτό δεν σημαίνει -όπως είπε- και απαλλαγή ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης. «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το βράδυ της Δευτέρας στήθηκε ένα τηλεοπτικό σόου με υπουργούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους και παράγοντες του κρατικού μηχανισμού και το αποτέλεσμα που βγαίνει από αυτήν τη σύσκεψη είναι ότι κοιμόντουσαν όλοι όρθιοι» ανέφερε ο κ. Λεβέντης και σημείωσε ότι αφού οι παραιτήσεις των υπευθύνων δεν ζητήθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα έπρεπε από μόνοι τους να παραιτηθούν άμεσα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να πάει διακοπές χωρίς να έχουν τιμωρηθεί οι υπεύθυνοι, τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι νεκροί μας ζητούν κάθαρση και παραιτήσεις. Δυστυχώς, έχουμε μία κυβέρνηση απόντων που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Ευτυχώς, η χώρα θα απαλλαγεί από αυτούς στις εκλογές που έρχονται».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πρότεινε, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, και άμεσα μέτρα για τους πυρόπληκτους στο Μάτι. Συγκεκριμένα, πρότεινε να δοθεί το ποσό των 100.000 ευρώ για κάθε νεκρό συμπολίτη μας, σύνταξη 1.500 ευρώ σε όποιον πυρόπληκτο παθόντα δεν έχει άλλα εισοδήματα, είναι άνεργος ή άτομο ΑμΕΑ και εισαγωγή άνευ εξετάσεων στα ΑΕΙ για τα παιδιά των οικογενειών που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά.

Επίσης, ο κ. Λεβέντης μίλησε για τη συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα και να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. «Δεν μας επιτρέπεται ως χώρα να παραδίδουμε τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας και εμείς θα σφυρίζουμε αδιάφορα» επισήμανε. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι η Ένωση Κεντρώων θα υποκύψει στις μεγάλες δυνάμεις και στα συμφέροντά τους, διαμηνύοντας πως θα αγωνιστεί για να ακυρώσει τη συμφωνία με κάθε τρόπο. «Θα πείσουμε τους συμμάχους ότι δεν έχουν δίκιο και δεν πρέπει να πιέζουν την Ελλάδα να δεχθεί τον όρο “Μακεδονία”, αλλά να πείσουν τους Σκοπιανούς να αλλάξουν αυτοί όνομα και τότε εμείς θα τους βοηθήσουμε πραγματικά» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Είναι βρωμερό και ανήθικο να χρεώνει η κυβέρνηση στη Ρωσία ότι χρηματοδοτεί μητροπολίτες για να λειτουργήσουν υπέρ των Σκοπίων και κατά της συμφωνίας. Αν χρειαστεί, στο μέλλον, να αποσύρουμε και τον πρέσβη μας από τα Σκόπια».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με την ίδια την ανακοίνωση, ζήτησε από τη ΝΔ να απαντήσει στο ερώτημα «εάν δέχεται τη μειοδοσία» και σημείωσε πως «η δήλωση Μητσοτάκη “αν ψηφιστεί από τη Βουλή η συμφωνία, τότε τα όρια ανατροπής της στενεύουν”, μπορεί να συνάδει με τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η συμφωνία είναι κάκιστη».

Όσον αφορά το θέμα της εξόδου από τα μνημόνια, ο κ. Λεβέντης τποστήριξε πως «φεύγουμε από τα μνημόνια μόνο, όμως, από νομικής πλευράς, γιατί παραμένουν οι υπογραφές, τα πλεονάσματα μέχρι το 2060, και για 100 χρόνια όλη η δημόσια και η δημοτική περιουσία της Ελλάδας παραμένει δεσμευμένη στο υπερταμείο». Η πρόταση της Ένωσης Κεντρώων, είπε ο κ. Λεβέντης, είναι να πληρώσουν οι πλούσιοι και οι έχοντες και όχι οι μόνιμα φτωχοί. Πρότεινε, επίσης, να κοπούν οι συντάξεις των πλουσίων που έχουν μηνιαίο εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

Για τις εκλογές, ο κ. Λεβέντης παρατήρησε ότι μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και προέβλεψε ότι η Ένωση Κεντρώων θα ξεπεράσει σε ποσοστά το ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε, δε, την ηγεσία του κόμματος ότι τελικά η ΝΔ θα συνεργαστεί με τη κ. Φώφη Γεννηματά και αυτό προκύπτει, όπως είπε, από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε την απλή αναλογική και έτσι δημιούργησε ελπίδες να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης αφού διατηρείται το μπόνους των 50 εδρών. Ακόμη, δήλωσε ότι μετά τις εκλογές θα αποστείλει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος τα δέκα σημεία της Ένωσης Κεντρώων, «τα οποία θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά προκειμένου να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση». Τόνισε, όμως, ότι η Ένωση Κεντρώων δεν θα ζητήσει ανταλλάγματα και δεν θα κάνει συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Στο τέλος της ομιλίας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.