today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Τρεις άνδρες της Χαμάς νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς ανατολικά της πόλης της Γάζας, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι νέες εχθροπραξίες καταγράφονται πέντε ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ανταπέδωσε πυρά από τον ισραηλινό θύλακα εναντίον ισραηλινών στρατιωτών, με το πυροβολικό και άρματα μάχης να στοχοθετούν «επτά στρατιωτικές θέσεις υπό τον έλεγχο της Χαμάς, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με ΜΜΕ, ένας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά από τα πυρά αυτά και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Το Σάββατο, η Χαμάς ανακοίνωσε εκεχειρία έπειτα από τη νέα έξαρση της βίας.

Νωρίτερα, παλαιστινιακά πυρά προκάλεσαν τον θάνατο του πρώτου ισραηλινού στρατιώτη που σκοτώθηκε στον τομέα της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο του 2014. Ενώ τέσσερις Παλαιστίνιοι, τρεις εκ των οποίων ήταν μέλη του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, σκοτώθηκαν σε δεκάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Μετά την κήρυξη της κατάπαυσης του πυρός, ο αριθμός των βίαιων επεισοδίων και των προσπαθειών εμπρησμών από Παλαιστίνιους μειώθηκε δραστικά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ισραηλινές αρχές κατήγγειλαν ότι Παλαιστίνιοι προκαλούσαν με διάφορους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (που πέρναγαν πάνω από το τείχος στα σύνορα χρησιμοποιώντας μπαλόνια ή χαρταετούς…) περί τις είκοσι πυρκαγιές την ημέρα, που κατά τους υπολογισμούς τους κατέκαψαν 30.000 στρέμματα από την 30ή Μαρτίου.

Μετά την ηρεμία που επικράτησε από το Σαββατοκύριακο, οι ισραηλινές αρχές άνοιξαν εν μέρει την Τρίτη τον τερματικό σταθμό Κερέμ Σαλόμ, από τον οποίο διέρχονται εμπορεύματα που προορίζονται για τη Λωρίδα της Γάζας. Ο σταθμός είχε κλείσει την 9η Ιουλίου, με τις ισραηλινές αρχές να επικαλούνται για την απόφασή τους τους εμπρησμούς.

Τουλάχιστον 153 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτικών στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ μετά την έναρξη, την 30ή Μαρτίου, διαδηλώσεων εναντίον του ισραηλινού αποκλεισμού ο οποίος διαρκεί δέκα χρόνια και υπέρ του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστίνιων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν κατά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο, το 1948.

Το βράδυ της Παρασκευής, ενώ οι εχθροπραξίες έμοιαζαν να οδηγούν σε νέο πόλεμο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ και στη Χαμάς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Όλοι στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού. Όχι την επόμενη εβδομάδα. Όχι αύριο. ΑΜΕΣΩΣ», τόνισε μέσω Twitter.

Το Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε «από τη Χαμάς και τους παλαιστίνιους μαχητές να σταματήσουν να εκτοξεύουν ρουκέτες και να στέλνουν εμπρηστικά μπαλόνια» στην άλλη πλευρά των συνόρων και να πάψουν να επιδίδονται σε «προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής διαχωρισμού» του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από το Ισραήλ «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί μια νέα «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ