today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Κρίσιμες αποφάσεις από ΕΚΤ και ΔΝΤ για την Ελλάδα

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το waiver και το QE περιμένει σήμερα η Αθήνα ενώ αύριο το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η απόφαση της ΕΚΤ, που θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της έχει ήδη προεξοφληθεί και η Ελλάδα αναμένεται μετά τη λήξη του προγράμματος να χάσει το waiver που εφαρμόζει η ΕΚΤ και τα ομολογά της δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά.

Και αυτό γιατί η ΕΚΤ χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης δεν μπορεί με βάση το καταστατικό της να υποστηρίξει τη διατήρηση του φθηνού τρόπου χρηματοδότησης των τραπεζών που γίνεται σήμερα μέσω του waiver.

Για τον ίδιο λόγο χάνεται και η ευκαιρία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ που πρόκειται να διαρκέσει έως το τέλος του έτους.

Στην Ουάσιγκτον στρέφονται τα βλέμματα καθώς για αύριο Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου θα συζητηθεί το περιεχόμενο της έκθεσης που έχει συνταχθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ταμείου.

Η έκθεση που δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τα υψηλή πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να παρουσιάσει η Ελλάδα όλη την περίοδο μέχρι και το 2060.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, το χρέος θα χαρακτηρίζεται βιώσιμο για την περίοδο μέχρι και το 2032, ωστόσο είναι δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξουν ενστάσεις σε μακροπρόθεσμη βάση.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ