today-is-a-good-day
17 C
Athens

Έκκληση της Unicef στην Πορτογαλία για τους ανήλικες πρόσφυγες

H Unicef, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Πορτογαλία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την κράτηση των ανήλικων προσφύγων σε αεροδρόμια της Πορτογαλίας.

Η εφημερίδα Publico προκάλεσε πολιτική θύελλα, αφού δημοσίευσε την Κυριακή ρεπορτάζ για τον μεγάλο αριθμό των παιδιών αιτούντων άσυλο που κρατούνται από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Συνόρων (SEF) σε προσωρινά κέντρα εγκατάστασης, ιδίως στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας.

Η υπόθεση θυμίζει αναπόφευκτα την κατάσταση των παιδιών παράτυπων μεταναστών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους, όταν εκείνοι συνελήφθησαν σε σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, όμως η SEF έσπευσε να εξηγήσει ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική και ότι στόχος της είναι να αντιμετωπίσει τη διακίνηση των παιδιών.

Οι βουλευτές του PSD, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αριστερό Μπλοκ, συμμάχου της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, κατήγγειλαν την «απαράδεκτη» κατάσταση και ζήτησε εξηγήσεις από τις αρχές. Ως απάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών Εδουάρδο Καμπρίτα ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη λειτουργία αυτού του κέντρου.

Το παράρτημα της Unicef στην Πορτογαλία παρενέβη σήμερα υπενθυμίζοντας σε ένα δελτίο τύπου ότι «η κράτηση κάθε παιδιού εξαιτίας του καθεστώτος του ως πρόσφυγα συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και της αρχής του υπέρτερου συμφέροντος του παιδιού», συμπληρώνοντας ότι η Πορτογαλία υπέγραψε σχετική Σύμβαση το 1990.

Στο ρεπορτάζ της Publico περιγράφεται μεταξύ άλλων η υπόθεση μιας οικογένειας προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική που διέμενε σε αυτόν τον χώρο για ενάμιση μήνα μαζί με ένα παιδί, ηλικίας τριών ετών.

Το παιδί κοιμόταν σε στρώματα στο πάτωμα, κοντά στο κρεβάτι της μητέρας του, σε ένα δωμάτιο γεμάτο από κόσμο, που φιλοξενούσε ταυτόχρονα άλλους 16 ανθρώπους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ