today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Η Μόσχα διαψεύδει τον Κοτζιά

Η Αθήνα απηύθυνε πρόσκληση στον Λαβρόφ

Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα διαψεύδει τις ελληνικές διπλωματικές πηγές που υποστήριξαν ότι η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα ήταν αίτημα της ρωσικής πλευράς, εκθέτοντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Με tweet της θυμίζει παλιότερες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, που φαίνεται να έχει προσκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του:

«Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): “Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο”».

Η πρόσκληση του κ. Κοτζιά είναι καταγεγραμμένη και σε βίντεο στις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Λαβρόφ τον Ιούνιο στην Μόσχα και αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί η ακύρωση της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, με αφορμή το Σκοπιανό. Διπλωματικές πηγές έσπευσαν να δηλώσουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα» και πρόσθεταν πως «το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά».

Ωστόσο ο Νίκος Κοτζιάς φαίνεται πως είναι εκτεθειμένος, καθώς κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις 13 Ιουνίου είχε δηλώσει μετά την συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ: «επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να προετοιμάσουμε το ταξίδι του Πρωθυπουργού της Ελλάδας εδώ στην Μόσχα».

Ο Νίκος Κοτζίας εκλήθη εκτάκτως στο Μαξίμου όπου και συναντήθηκε επί μιάμιση ώρα με τον πρωθυπουργό και συζήτησαν τις εξελίξεις με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ