today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Αστυπάλαια: Ένα κόσμημα του Αιγαίου

Ο θησαυρός της Αστυπάλαιας: γαλάζια, κρυστάλλινη θάλασσα, υπέροχες παραλίες, λαμπρός ήλιος, μια Χώρα πανέμορφη. Η Αστυπάλαια είναι το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων, αλλά το τοπίο και η αρχιτεκτονική της την κατατάσσουν στις γειτονικές Κυκλάδες. Ο μαζικός τουρισμός δεν έχει ανακαλύψει αυτό το μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί με τους 1.300 κατοίκους, που διατηρεί ακόμη το χρώμα του.

Η Χώρα

Η πρωτεύουσα της Αστυπάλαιας, η Χώρα, είναι χτισμένη στις πλαγιές ενός λόφου που «βλέπει» το Αιγαίο. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με σημαντική λαϊκή αρχιτεκτονική. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο απ’ όπου προβάλλουν οι μπλε τρούλοι δύο εκκλησιών. Από μακριά η Χώρα δίνει την εντύπωση ότι κρέμεται από τον ουρανό. Οκτώ λευκοί ανεμόμυλοι με κόκκινες σκεπές -ενθύμια μιας άλλης εποχής- βρίσκονται στην πλατεία του οικισμού. Από εκεί ξεκινούν στενοί, δαιδαλώδεις δρόμοι που καταλήγουν στο κάστρο.

Αρχιτεκτονικά, το κάστρο της Αστυπάλαιας ανήκει στον τύπο του οχυρωμένου οικισμού, στον οποίο οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών δημιουργούν τείχος με μικρά παράθυρα-πολεμίστρες. Για αιώνες η Χώρα ήταν «κλεισμένη» μέσα στο κάστρο που προστάτευε τους κατοίκους κυρίως από τους πειρατές. Η πρώτη επέκταση του οικισμού έξω από τα τείχη του έγινε στις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα.

Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δυο εκκλησίες: η Παναγία του Κάστρου που χτίστηκε το 1853 και ο Άγιος Γεώργιος που χτίστηκε το 1790. Λίγο έξω από το κάστρο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς της Πορταΐτισσας που χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα. Το κάστρο της Αστυπάλαιας είναι μεσαιωνικό, αλλά το νησί έχει μια ιστορία που ξεκινά πολύ παλαιότερα, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας όπου εκτίθενται ευρήματα από την προϊστορική εποχή έως και τα μεσαιωνικά χρόνια. Ενδιαφέρον, αρχαιολογικό και ανθρωπολογικό, παρουσιάζει και το νεκροταφείο βρεφών. Δεχόταν παιδιά που πέθαναν λίγο μετά τη γέννησή τους και, σύμφωνα με το έθιμο, τοποθετούνταν μέσα σε αγγεία. Τα πιο παλιά αγγεία χρονολογούνται στην Ύστερη Γεωμετρική Εποχή.

Οι παραλίες

Η Αστυπάλαια έχει πάρα πολλές ωραίες παραλίες και η επιλογή κάποιας από αυτές για μπάνιο είναι δύσκολη υπόθεση.
Υπάρχουν στο νησί παραλίες με καταπληκτική αμμουδιά, όπως το Στενό και ο Σχοινώντας, παραλίες ερημικές, όπως ο Άγιος Γιάννης Ρίχτης, παραλίες οργανωμένες, όπως η παραλία της Χώρας και η παραλία του Λιβαδιού, που βρίσκεται κοντά στη Χώρα. Το Λιβάδι είναι μία από τις παραλίες του νησιού όπου μπορείς ενώ κολυμπάς να βλέπεις τη Χώρα και το κάστρο της. Μπορείς να πας εκεί από την πρωτεύουσα του νησιού και περπατώντας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι μπορείς να γυρίσεις περπατώντας. Εξαρτάται από το αν μπορείς να αντιμετωπίσεις μία ανηφόρα 2-3 χιλιομέτρων.

Μακριά από τη Χώρα βρίσκονται οι παραλίες Βάτσες και Καμινάκια.
Τα Καμινάκια θεωρούνται μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Είναι οργανωμένη. Κρυστάλλινα, βαθιά νερά, άγριο τοπίο και ελάχιστα κτίσματα είναι για πολλούς ένας πολύ καλός συνδυασμός. Σίγουρα είναι μια καλή επιλογή για όσους δεν έχουν πρόβλημα με τους χωματόδρομους. Τα Καμινάκια απέχουν 10 χιλιόμετρα από τη Χώρα (4 χλμ άσφαλτος, 6 χλμ χωματόδρομος).

Βαθιά, πεντακάθαρα νερά, άγριο τοπίο είναι τα χαρακτηριστικά και της -επίσης οργανωμένης- παραλίας Βάτσες. Και οι Βάτσες διεκδικούν τον τίτλο της ωραιότερης παραλίας του νησιού. Απέχουν 7 χιλιόμετρα από τη Χώρα (3,5 χλμ άσφαλτος και 3,5 χλμ χωματόδρομος).

Ο Άγιος Γιάννης Ρίχτης είναι άλλη μια πολύ ωραία αλλά και πολύ μικρή παραλία, με εκπληκτικά, διάφανα νερά, στην οποία πηγαίνεις με σκάφος ή με τα πόδια -αφού αφήσεις το αυτοκίνητο πρέπει να περπατήσεις για περίπου 30 λεπτά. Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Ρίχτη -απ’ όπου ξεκινά η πεζοπορία για την παραλία- απέχει 6 χλμ από τη Χώρα (3,5 χλμ άσφαλτος και 1,5 χλμ χωματόδρομος).

Τα Κουνούπια και ο Κουτσομήτης είναι δύο νησάκια με καταπληκτικά, γαλαζοπράσινα νερά, που βρίσκονται 5-6 μίλια μακριά από την Αστυπάλαια. Στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, πηγαίνουν εκεί, καθημερινά, καραβάκια που ξεκινούν από το λιμάνι της Χώρας.

Οι παραλίες της Αστυπάλαιας στις οποίες μπορείς να πας με αυτοκίνητο, μηχανή ή με τα πόδια είναι πολλές αλλά αν έχεις δική σου βάρκα, ή νοικιάσεις, έχεις ακόμη περισσότερες επιλογές, έχεις στη διάθεσή σου 30-40 παραλίες. Ακόμη και αν φυσάει δυνατός άνεμος, σίγουρα θα βρεις μια απάνεμη παραλία για να ρίξεις άγκυρα και να κολυμπήσεις. Βέβαια, υπάρχουν και σκαφάκια που το καλοκαίρι, καθημερινά, μεταφέρουν κόσμο από το λιμάνι της Χώρας σε παραλίες του νησιού.

Όμως, η θάλασσα της Αστυπάλαιας είναι ιδανική όχι μόνο για κολύμπι αλλά και για ψάρεμα, Έχει απίστευτο ψάρι. Είναι ιδανική για ψάρεμα με ψαροντούφεκο, με καλάμι, με καθετή, με συρτή και οι λάτρεις του ψαρέματος μπορούν να νοικιάσουν βάρκα και να επιδοθούν στο αγαπημένο τους χόμπι.

Τουριστική ανάπτυξη

Τα τελευταία χρόνια η Αστυπάλαια γίνεται όλο και περισσότερο ελκυστικός προορισμός, δηλώνει στο «Πρακτορείο» ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος, τονίζοντας ότι το νησί έχει ιδιαίτερα ποιοτικές τουριστικές υποδομές και φιλόξενους κατοίκους, ενώ προσφέρεται για όλα τα βαλάντια, Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, τον Ιούλιο το κόστος διαμονής σε αξιοπρεπή καταλύματα ξεκινά από 25-30 ευρώ.

Διακοπές στον παράδεισο

Εάν σου αρέσει η φύση, εάν αναζητάς έναν μικρό παράδεισο στο Αιγαίο, μακριά από την καθημερινότητα της πόλης, η Αστυπάλαια είναι μια άριστη επιλογή για διακοπές. Και αν βρεθείς εκεί, πιθανότατα θα αφήσεις την ομορφιά αυτής της μαγευτικής γωνιάς του Αιγαίου να σε απαγάγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ