today-is-a-good-day
19 C
Athens

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα εμπορίας όπλων

Επειτα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, στήθηκε αστυνομική επιχείρηση την Τετάρτη,  σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, όπου συνελήφθησαν πέντε άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 55, 30, 44, 45, 29 και 32 ετών. Παράλληλα σε περιοχή της Ημαθίας συνελήφθη ένας ακόμη Ελληνας

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα και της νομοθεσίας περί όπλων.

Πώς δρούσαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας

Τα μέλη της ομάδας προμηθεύονταν από τη Βουλγαρία όπλα, φυσίγγια, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, σπρέι και άλλα προϊόντα που εμπίπτουν στο νόμο περί όπλων, τα αποθήκευαν και στη συνέχεια, τα πουλούσαν, είτε μέσω δια ζώσης επαφής με πελάτες είτε μέσω διαδικτυακού καταστήματος.

Βασικό ρόλο κατείχε 55χρονος που συνελήφθη. Αυτός επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ενδιαφερόμενους αγοραστές και έκανε την παραγγελία από τη Βουλγαρία.

Τα μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους στις επιμέρους δραστηριότητές της, που αφορούσαν ειδικότερα, στην απόκρυψη των όπλων και των πυρομαχικών, τη μεταφορά τους και τη περαιτέρω προώθηση, διακίνηση και πώλησή τους σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το τελευταίο πεντάμηνο, σε τρεις περιπτώσεις εισαγωγής ειδών οπλισμού από χώρα του εξωτερικού, κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες, που είχαν ως παραλήπτη τον 55χρονο.

Τα έστελναν και με δέματα

Οσο για την αποστολή και μεταφορά των ειδών οπλισμού στην Κρήτη, γινόταν ακόμη και με αποστολή δεμάτων οδικώς, είτε με διά ζώσης παράδοση από τους κατηγορούμενους,

Εκτός Κρήτης η μεταφορά γινόταν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών με αποστολή δεμάτων. Ενας 45χρονος, μέλος της ομάδας, παραλάμβανε τα δέματα και τα δρομολογούσε, ώστε να αποστέλλονται με πλοίο και όχι αεροπορικώς, προκειμένου να μην ελέγχονται με ειδικά μηχανήματα.

Μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί 56 περιπτώσεις παράνομης πώλησης όπλων και λοιπών ειδών οπλισμού, από αγοραστές που κατοικούν σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στις έρευνες που έγιναν την Τετάρτη, στο πλαίσιο της επιχείρησης, σε οικίες και άλλους χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας και μερικοί από τους υπόλοιπους δράστες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 16 πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
  • 2.773 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
  • 49 γεμιστήρες πιστολιών,
  • 8 κλείστρα πιστολιών,
  • 2 πτυσσόμενες ράβδοι,
  • 6 μηχανισμοί εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας ( TAZER ),
  • 2 εκτοξευτήρες φωτοβολίδων,
  • 19 σπρέι πιπεριού,
  • μαχαίρι,
  • 6 κινητά τηλέφωνα και
  • πλήθος εγγράφων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής ομάδας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ