today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Τραμπ ή Πούτιν; Ανάλυση της συνάντησης του Ελσίνκι

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Δεν πρόλαβε καλά, καλά να τελειώσει η χθεσινή συνέντευξη μετά από τη συνάντηση κορυφής του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ελσίνκι, και το σύνολο του κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον, αλλά και κάποιοι εγχώριοι αναλυτές, γνωστοί για την τυφλή τους πίστη στο σύστημα της Γερμανικής ΕΕ, έσπευσαν να μιλήσουν για πανωλεθρία Τράμπ στο Ελσίνκι.

Πραγματικά, πόσο ανόητος μπορεί να είναι κάποιος για να μιλήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης για πανωλεθρία, ειδικά όταν με αποκλειστική ευθύνη των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ήταν παρών στη συνέντευξη τύπου των δυο ηγετών, δεν έγινε καμία ερώτηση ουσίας για τα κρίσιμα διεθνή θέματα, αλλά σχεδόν αποκλειστικά ερωτήσεις, για την έρευνα γύρω από την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και την πιθανή σχέση της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού Προέδρου, με τη Ρωσία. Ένα θέμα και μια ιστορία η οποία έχει ξεκινήσει πριν από τις εκλογές και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χωρίς να έχει επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά μόνο κάποιες άριστες παραπομπές από τον επικεφαλής της έρευνας, Ρόμπερτ Μιούλερ, οι οποίες, μάλιστα, δεν έχουν καμία σχέση με τον σκοπό για τον οποίο ξεκίνησε η έρευνα.

Η τετ α τετ συνάντηση των δυο Προέδρων, ξεπέρασε τις δυο ώρες σε διάρκεια και όποιος διακρίνετε από ίχνος σοβαρότητας σε ανάλυση διεθνών θεμάτων, κατανοεί ότι πρόκειται για ασυνήθιστη σε μέγεθος διάρκεια, και ότι σίγουρα το ανόητο θέμα της έρευνας δεν τους απασχόλησε παρά μόνο για λίγα λεπτά. Όποιος πραγματικά έχει στοιχειώδη σοβαρότητα, μπορεί να διακρίνει, ότι υπήρξε εξαιρετικά σοβαρή συζήτηση για την Συρία, και ειδικά για την περιοχή που συνορεύει με το Ισραήλ αλλά και για το θέμα του Ιράν, με καθοριστική επιρροή από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε συναντήσει, μόλις πριν λίγες ημέρες των Ρώσο Πρόεδρο, στη Μόσχα, και είχαν συζητήσει διεξοδικά το θέμα, όπως και το θέμα του Ιράν.

Έτρεξαν οι υπερασπιστές του Βερολίνου, να μιλήσουν για πανωλεθρία, με δεδομένο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχει σαφώς στοχοποιήσει τη Γερμανία, και ειδικά τη σκανδαλώδη ενεργειακή σχέση της με τη Μόσχα, με έμφαση τον Nord Stream 2. Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, από αυτά τα λίγα που ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Τράμπ, να έχει αποκομίσει κάτι σημαντικό από τη συνάντηση. Μένει να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό.

Σίγουρα έγινε πολύ σοβαρή συζήτηση για το θέμα των πυρηνικών όπλων, όπου ο μισητός από την πλειοψηφία του αποσαθρωμένου διεθνούς συστήματος που καταρρέει, Αμερικανός Πρόεδρος, έδειξε ότι πραγματικά επιζητεί τη μείωσή τους. Αλλά κανείς από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους θιασώτες του Ψυχρού Πολέμου, για να μην χάσουν το μεροκάματο και τις θέσεις, στο εσωτερικό των ΗΠΑ, δεν βρήκε να πει μια θετική κουβέντα για αυτό.

Στο κρίσιμο θέμα της Κριμαίας, στην Ουκρανία, ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, επιβεβαίωσε την σθεναρή στάση του Αμερικανού Προέδρου, στη συνέντευξη τύπου, προς μεγάλη απογοήτευση των καλοθελητών που εδώ και ημέρες προωθούν σενάρια αναγνώρισης από τις ΗΠΑ, της Κριμαίας, ως ρωσικό έδαφος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η λάσπη που έχει ήδη αρχίσει να πετά το κατεστημένο εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον, αλλά και οι υπερασπιστές του status quo στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα μονοπωλήσει την επικαιρότητα τις επόμενες ώρες και ημέρες. Ότι και να έκανε ο Πρόεδρος Τράμπ, στη χθεσινή συνάντηση του με τον Πούτιν, η ετυμηγορία δεν θα ήταν διαφορετική, πάλι για πανωλεθρία θα μιλούσαν.

Εάν πραγματικά θέλουμε να είμαστε σοβαροί στην ανάλυσή μας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, έχουν ένα κοινό αντίπαλο, που ακούει στο όνομα Κίνα. Παρά τις σημαντικές διαφωνίες, Τράμπ και Πούτιν, ψυχροί ρεαλιστές και οι δύο, θα αναζητήσουν μονοπάτι που θα αποτρέψει την άνοδο της Κίνας, και αυτό είναι η ουσία της χθεσινής συνάντησης.

Όσο για αυτούς που μέσα στην Αμερική, σκίζουν τα ρούχα τους για τη στάση του Αμερικανού Προέδρου στο Ελσίνκι, και αυτούς που στην Ευρώπη ψάχνουν να βρουν σημεία να πλήξουν τον Πρόεδρο Τράμπ, γιατί τους έχει χαλάσει τη σούπα, είναι πραγματικά να απορεί κανείς με το γεγονός ότι το μόνο επιχείρημα που έχουν είναι η έρευνα για τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παρουσίαση μιας σοβαρής εναλλακτικής πρότασης δεν έχουμε δει από την πλευρά τους.

Το κρίσιμο ερώτημα που όλοι αυτοί αρνούνται και αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να απαντήσουν είναι το εξής. Τι τελικά επιδιώκουν; Ολική επαναφορά ενός Ψυχρού Πολέμου; Θέλουν σύγκρουση με τη Ρωσία; Εάν αυτό θέλουν ας βγουν παλικαρίσια να το πουν. Και ακόμα και στην περίπτωση που έχουν δίκιο για την προσπάθεια της Ρωσίας να αναμιχθείς στις εκλογές των ΗΠΑ, τους πρωτάρηδες και τις αθώες περιστερές παριστάνουν; Η Ουάσιγκτον, ποτέ δεν έχει αναμιχθεί ή προσπαθήσει να αναμιχθεί σε εκλογές άλλων χωρών με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ; Ποιόν κοροϊδεύουν και μάλιστα κάποιοι που συνεχώς γράφουν και λένε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την τάδε κυβέρνηση ή τον τάδε αρχηγό κόμματος ή πολιτικό.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κόσμος διεθνώς έχει κουραστεί από αυτή την ιστορία και συμπεριφορά, και το μόνο που δεν βλέπει είναι κινήσεις και πολιτικές που θα βοηθήσουν την καθημερινή ζωή του.

Σίγουρα θα περάσει κάποιο διάστημα για να δούμε τα ουσιαστικά αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις πολιτικά στο εσωτερικό της Αμερικής, επίσης, μένει να το δούμε.

Αλλά να μιλάμε για πανωλεθρία, απλά και μόνο επειδή αυτή είναι η όχι και τόσο κρυφή επιθυμία μας, είναι ανεύθυνο και στερείται σοβαρότητας.

 

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ