Η Τεχεράνη προσέφυγε κατά των ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

178

Το Ιράν προσέφυγε κατά των ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την εκ νέου επιβολή των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η προσφυγή καταχωρήθηκε στις 16 Ιουλίου του 2018 (Δευτέρα) στο μητρώο του θεσμού αυτού που έχει την έδρα του στην Χάγη», διευκρινίζει το υπουργείο στον ιστότοπό του.

Στόχος της προσφυγής αυτής είναι «να αποδοθούν ευθύνες στις ΗΠΑ για την παράνομη, εκ νέου και μονομερή επιβολή από αυτές κυρώσεων» στο Ιράν, διευκρινίζει στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Στην περιφρόνηση από τις ΗΠΑ της διπλωματίας και των νομικών τους υποχρεώσεων, το Ιράν αντιτάσσει την προσήλωσή του στην υπεροχή του δικαίου», προσθέτει ο Ζαρίφ, κρίνοντας ότι έχει «επιτακτική σημασία η εναντίωση στην συνήθειά τους (των Αμερικανών) να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, η προσφυγή αυτή στοχοθετεί τις ΗΠΑ όσον αφορά την παραβίαση των διεθνών τους υποχρεώσεων, ιδιαίτερα ως προς την (αμερικανο-ιρανική) συνθήκη φιλίας» του 1955, ένα κείμενο στο οποίο έγινε μνεία πολλές φορές κατά το παρελθόν σε διενέξεις που υπήρχαν ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον και τις είχαν φέρει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.