today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Τ.Ερντογάν: Τι είπαμε με τον Α. Τσίπρα

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε σε Τούρκους δημοσιογράφους τι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι συμφώνησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό να γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί με καλή πρόθεση το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και εκείνο των 8 Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους πρώτους ο Ερντογάν ανέφερε ότι παραβίασαν τα σύνορα και όχι κάτι παραπάνω.

«Ολοι ξέρουν την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε τους γκιουλενιστές. Το ξέρει και ο κ. Τσίπρας. Του εξήγησα την επιμονή μας για την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια και εκείνος στέκεται στο θέμα των 2 στρατιωτικών που παραβίασαν τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Για να κανονιστούν τα θέματα αυτά συμφωνήσαμε να κάνουμε προσπάθεια με καλή πρόθεση», είπε ο Ερντογάν στους Τούρκους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Ομως, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, με τον κ. Τσίπρα συζήτησε και το θέμα της αποκατάστασης του Φετιχιέ τζαμί στην Αθήνα και όχι μόνο. «Συζητήσαμε το θέμα της Δυτικής Θράκης. Υπενθυμίσαμε το ζήτημα του μουφτή, να μην γίνεται ορισμός, αλλά να εκλέγεται. Αν θέλει ο Θεός, θα γίνει. Δεν μου είπε όχι. Θα καταργήσουμε τον διορισμό του μουφτή», είπε ο Ερντογάν.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Ο Τσίπρας έχει καλές προθέσεις»

Χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς αποτελεί «πηγή ανησυχίας για την Τουρκία», αν και η Άγκυρα εκτιμά «τις καλές προθέσεις» του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Ο Τσίπρας έχει καλές προθέσεις. Πραγματοποιήσαμε μακρές και εκτενείς συναντήσεις για το θέμα της έκδοσης. Ήταν εποικοδημοτικές συναντήσεις, αλλά εξετάζοντας την υπόθεση, βλέπουμε, δυστυχώς, ότι το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης κινείτο την τελευταία διετία προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των οκτώ στρατιωτικών. Αυτό είναι πηγή ανησυχίας για μας. Περιμένουμε [η Ελλάδα] να κάνει βήματα, που δεν θα κάνουν ευτυχείς τους πραξικοπηματίες», δήλωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ