today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η συμφωνία για τη Β.Μακεδονία θα περάσει ακόμα και με 130 ψήφους

Βέβαιος πως η συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή με πλειοψηφία άνω των 150 εδρών δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποχές που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να κυρώσει την συμφωνία με πλειοψηφία που δεν θα υπερβαίνει τους 130 βουλευτές.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 έδρες κι εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν απώλειες. Οι έξι ψήφοι που υπολείπονται για να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία, είπε, θα μπορούσαν να προέλθουν από ορισμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ «που θεωρούν καλή τη συμφωνία» και από τις τάξεις του Ποταμιού.

«Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από το κοινοβούλιο. Όμως θέλω και πάλι να ξεκαθαρίσω το εξής: Επιδιώκουμε μία πλειοψηφία άνω των 150 ψήφων κι αυτή θα τη λάβουμε», επισήμανε ο υπουργός.

Ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την πάγια θέση του πως ενδέχεται να υπάρξουν αποχές από την ψηφοφορία επί της συμφωνίας, κάτι που μπορεί να διευκολύνει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει πλειοψηφία επί τον ψηφισάντων.

«Είναι πιθανόν περισσότερα του ενός κόμματα να μη συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και η [αναγκαία] πλειοψηφία εκείνη την ημέρα ίσως να είναι μικρότερη από 130 ψήφους, είπε.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα περάσει τις συνταγματικές αλλαγές από την τοπική Βουλή έως το τέλος του έτους. Στην συνέχεια, επισήμανε, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κυρώσει «άμεσα» την συμφωνία, ώστε να μην δώσει στην αντιπολίτευση να επιδιώξει νέα ψήφο δυσπιστίας καθώς δεν θα έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη.

Ερωτηθείς για το λαϊκό έρεισμα που έχει η κυβέρνηση όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς αμφισβήτησε δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν πως επτά στους δέκα Έλληνες είναι αντίθετοι με την λύση που υπάρχει στο τραπέζι.

Υποστήριξε πως στις μη δημοσιευμένες δημοσκοπήσει που γίνονται για λογαριασμό του ΥΠΕΞ «περίπου το 55%» τάσσεται κατά ενώ το 37% τάσσεται υπέρ, ποσοστό που χαρακτήρισε «καλή αφετηρία».

SourceΣΚΑΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ