today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

“Ξεχνά” το “Βόρεια” ο Ζάεφ

Συνεχή τα "ατοπήματα". Καμία αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται μέρος μιας οικογένειας», έγραψε στο Τwitter ο Ζάεφ, “ξεχνώντας” το “Βόρεια”. Ανήρτησε, μάλιστα, και τις σχετικές φωτογραφίες που τον δείχνουν να στέκεται δίπλα στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, για την οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων όπου σταθεί και όπου βρεί μιλά για “Μακεδονία” , για “μακεδονική ταυτότητα”, “μακεδονική γλώσσα και “Μακεδόνες”, σαν να είναι δεδομένα και τετελεσμένα. Όπως τετελεσμένη θεωρεί και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς στο γραπτό του μήνυμα δεν κάνει λόγο για «ενταξιακές συνομιλίες».

Την ίδια ώρα ξένοι ηγέτες και ξένα ΜΜΕ αποκαλούν «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία», όπως έχει συμφωνηθεί, τα Σκόπια. Από την ελληνική πλευρά δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση, για καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Χθες μιλώντας στο BBC από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes (για όλες τις χρήσεις), ενώ από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα».
Οι «Μακεδόνες» της χώρας του έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, όπως επεσήμανε και τόνισε ακόμη πως η συμφωνία εγγυάται την “μακεδονική” ταυτότητα και τη γλώσσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ