today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς και τη Δημοκρατία

Αργά χθες το βράδυ 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να επισπευστεί ο χρόνος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για να συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές και πιθανότατα και τις εθνικές εκλογές.

Λίγους μήνες πριν, η κυβέρνηση είχε νομοθετήσει τη διεξαγωγή των εκλογών 6 μήνες μετά  την ολοκλήρωση της θητείας των τοπικών αρχών, δηλαδή τον Σεπτέμβριο.

Ασφαλώς της χθεσινής τροπολογίας, είχε προηγηθεί η γνωστή παρέμβαση Σκουρλέτη που άλλαζε τον  νόμο διεξαγωγής των εκλογών αυτών, καθιερώνοντας την απλή αναλογική. Στόχος του, η μπαχαλοποίηση της διοικητικής δυνατότητας των δημάρχων και η αύξηση της επιρροής των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το απειροελάχιστο ποσοστό τους θα τους καθιστά ως σημαντικούς τοπικούς παίκτες, και εν τέλει θα ελέγχουν τη σταθερότητα κάθε Δημάρχου.

Αυτά για τις δημοτικές εκλογές. Γιατί τα ίδια και χειρότερα έχει κάνει ή ετοιμαζει η κυβέρνηση και για τις εθνικές εκλογές. Ήδη άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να δυσκολέψει την αυτοδυναμία Μητσοτάκη (ευτυχώς δεν είχε την πλειοψηφία προκειμένου να ισχύσει ο νόμος από τις προσεχείς εκλογές) ετοιμάζει το σπάσιμο της Β΄Αθήνας, ενώ ακούγεται έντονα ότι δόθηκε μόνον το τελευταίο διάστημα το δικαίωμα ψήφου σε χιλιάδες μετανάστες.

Σε μια Δημοκρατία, βασικό συστατικό αν όχι θεμέλιος λίθος, είναι ο σεβασμός στους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν μπορείς να πηγαινοφέρνεις τις εκλογές προκειμένου να εξυπηρετήσεις τους προσωπικούς σου σχεδιασμούς, δεν γίνεται να κάνεις τη χώρα αρένα και το Σύνταγμα κουρελόχαρτο μήπως και εξασφαλίσεις μια ήττα, λιγότερο επώδυνη.

Ασφαλώς από τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο κανείς δεν θα περίμενε κάτι διαφορετικό. Μας έχουν συνηθίσει σε επικίνδυνες πολιτικές ακροβασίες. Αυτό όμως που θα περίμενε θα  ήταν μια αντίδραση από τον εγγυητή του πολιτεύματος και της δημοκρατικής ομαλότητας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ρόλος του επιτάσει τη διασφάλιση δίκαιων κανόνων για όλους και την εγγύησή του ως προς την αμερόληπτη λειτουργία των Θεσμών.

Ο Πρόεδρος πιθανόν να μην θέλει να μπλέξει στην κομματική αντιπαράθεση με τα “διαδικαστικά” των εκλογών που πηγαινοέρχονται από εξάμηνο σε εξάμηνο.

Ας διασφαλίσει τουλάχιστον ότι θα γίνουν εκλογές!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ