today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Όχι στη μείωση των συντάξεων

Χθες η ΝΔ κατέθεσε μια γενναία πρόταση νόμου ζητώντας να ΜΗ περικοπούν περαιτέρω οι ήδη μειωμένες συντάξεις. Είναι μια πρόταση ουσίας για τη διάσωση του πλαισίου της κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας το οποίο έτσι και αλλιώς έχει υποστεί τρομερή συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια. Είναι μια πρόταση στήριξης των ανθρώπων που μ εντιμότητα έχουν συμπληρώσει τον εργασιακό τους βίο και αναζητούν μέσα από τη σύνταξη τους την αξιοπρέπεια τους ενώ παράλληλα στηρίζουν και τα νεαρότερα μέλη της οικογενείας τους.

*Γράφει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος

Προσωπικά από τη πρώτη στιγμή μίλησα σκληρά για το νόμο Κατρούγκαλου χαρακτηρίζοντας τον ως μια πράξη πολιτικής ατιμίας όχι μόνο για τις  περικοπές που προβλέπει αλλά και και για το γεγονός ότι κράταγε τους συνταξιούχους σε καθεστώς ομηρίας αφού δεν αποσαφήνιζε το ποσοστό των τελικών περικοπών.
Η πρόταση νόμου της ΝΔ είναι μια πρότασης ουσιαστικής ανάκτησης του ελέγχου της οικονομικής πολιτικής αλλά και μια ουσιαστική πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.  Είναι μια προσπάθεια διατήρησης της συνοχής του κοινωνικού ιστού αλλά και απόδοσης αξιοπρέπειας.

To ασφαλιστικό σύστημα, όπως επανειλημμένα έχω επισημάνει, δεν είναι μόνο θέμα εκροών, αλλά πρωτίστως των εισροών που έχει το σύστημα, δηλαδή των εισφορών που καταβάλλονται. Η προστασία σε αυτή τη φάση των συντάξεων σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων εργασίας και την θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 800.000 ανθρώπους για το οποίο παλεύω από το 2002 αποτελούν ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας που θα επιτρέψει την αξιοπρεπή διαβίωση αλλά θα δώσει και ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Σε μια καταρρέουσα και συνεχώς φτωχοποιημένη κοινωνία ποιος θα μπορεί να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα; Η θέσπιση  αυτού του πλέγματος κοινωνικής προστασίας και σε συνδυασμό με μέτρα οικονομικής ανάπτυξης δίνει τη δυνατότητα για μια άλλη προοπτική στον οικονομικό ορίζοντα.
Η πρόταση νόμου της ΝΔ για την ΜΗ μείωση των συντάξεων είναι μια θέση ευθύνης και μαρτυρά την υπεύθυνη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης.

 

O Γεράσιμος Γιακουμάτος είναι βουλευτής Β Αθηνών ΝΔ, π. υφυπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ