today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Τσακαλώτος: Να είμαστε σαν τους Ασιάτες (για τη συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ)

Υπέρ της συμφωνίας των Τσίπρα Ζάεφ τάχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel. Προς τούτο, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε μάλιστα ως παράδειγμα τους Ασιάτες:

«Επειδή μεγάλωσα στη Βρετανία έχω πολλούς φίλους Ασιάτες… Οι φίλοι Ασιάτες μου λένε ότι δεν καταλαβαίνουν εμάς τους δυτικούς, Έλληνες, Αμερικάνους, όλους τους δυτικούς, γιατί χαιρόμαστε μετά από μία συμφωνία. Τι λένε οι Ασιάτες: Όταν κάνεις μία συμφωνία και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι στεναχωρημένες, γιατί έχουν δώσει κάτι. Αλλά αυτή είναι η ουσία του συμβιβασμού. Και γι’ αυτό αν θα δείτε τους Ασιάτες μετά από μία συμφωνία ούτε χαμογελάνε, ούτε χειροκροτούν, τίποτε δεν κάνουν γιατί διότι καταλαβαίνουν και οι δύο μεριές ότι κάτι έχουν δώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «δεν θεωρώ ότι είναι σωστό για τη Μακεδονία να μην υπάρχει λύση. Ότι δεν έχουμε καμία ανάγκη. Εμείς θέλουμε τη Θεσσαλονίκη να είναι το κέντρο των Βαλκανίων. Δεν μπορεί να είναι η Θεσσαλονίκη το ενεργειακό, μεταφορικό, εμπορικό κέντρο, το λιμάνι να αναπτυχθεί αν δεν έχεις καλές σχέσεις με το γείτονά σου στο Βορρά».

Αναφερόμενος εξάλλου στις ποδοσφαιρικές του προτιμήσεις σημείωσε ότι «στη Βόρεια Ελλάδα, πιο πολύ με χαιρετάνε ως ΠΑΟΚτσή παρά ως υπουργό Οικονομικών. Νομίζω η φήμη μου ως ΠΑΟΚτσή είναι μεγαλύτερη».

Οικονομία 

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Eurogroup ο υπουργός επέμεινε ότι η Ελλάδα κέρδισε έναν «καθαρό διάδρομο» που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την οικονομία ακόμα περισσότερο, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη ώστε να είναι σε βιώσιμη βάση.

«Πήραμε τα 10 χρόνια, ότι έχουμε ένα μαξιλάρι 25 δισ., μπορεί και λίγο περισσότερο, άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για δύο χρόνια, αυτό δεν μπορείς να το πεις αποτυχία, ειδικά αν αρχίσουν -που ήδη έχουν αρχίσει- να πέφτουν τα επιτόκια μας» τόνισε.

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα έχει σταματήσει να είναι «ο σάκος του μποξ», ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτό ισχύει, «αλλά θέλει συνέχεια και σοβαρότητα από όλους».

Για το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται βάσει των υψηλών πλεονασμάτων, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «δυνατότητα μείωσης των φόρων», καθώς και για σημαντικές δαπάνες για τα νοσοκομεία και για τα σχολεία.

«Για τους φόρους, μας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, μέχρι το τέλος του Ιουλίου τα πρώτα 700 εκατ. που θα μπουν στον προϋπολογισμό εκ των προτέρων για το 2019, πού μπορούν να ξοδευτούν καλύτερα. Είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; Είναι να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με τις κοινωνικές εισφορές; Είναι να βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με τον φόρο εισοδήματος; Υπάρχουν επιλογές υπέρ και κατά» σχολίασε, χωρίς να εξειδικεύσει τα μέτρα.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή της Ν.Δ.

 

SourceΣΚΑΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ