today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Το ΕΑΠ  απειλεί με ακύρωση σπουδών όσους φοιτητές δυσκολεύονται να πληρώσουν

Αλγεινή εντύπωση και αναστάτωση σε χιλιάδες οικογένειες έχει προκαλέσει η απόφαση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου να αλλάξει το σύστημα με το οποίο οι φοιτητές εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους.

Ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, ενώ μέχρι σήμερα είχαν θεσμοθετηθεί δόσεις αποπληρωμής, το Πανεπιστήμιο αποφασίζει να αλλάξει το σύστημα εξόφλησης ζητώντας από τους φοιτητές μπροστά τα μισά χρήματα μέχρι τις 20 Αυγούστου και τα υπόλοιπα, πάλι, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Μέχρι σήμερα ίσχυαν οι δόσεις αποπληρωμής, με τις οποίες κάθε φοιτητής μπορούσε να υπολογίσει τις υποχρεώσεις του, που ξεκινούσαν με προκαταβολή στη δήλωση θεματικών ενοτήτων τον Ιούλιο και εξοφλούνταν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Πλέον, η απαίτηση εφάπαξ του μισού ποσού,  συμπίπτει με τις φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών που καθιστά την επιβάρυνση βαρύτατη.

Αυτό που κανείς δεν θα περίμενε από μια κυβέρνηση που επικαλείται δήθεν κοινωνική ευαισθησία, είναι η ανάλγητη ντιρεκτίβα των υπευθύνων προς τους φοιτητές ότι αν δεν καταφέρουν να  πληρώσουν στην ώρα τους, με το νέο σύστημα τις υποχρεώσεις τους, απειλούνται με ακύρωση των σπουδών τους!

Όλα αυτά, την ώρα που το ΕΑΠ παρουσιάζει υψηλότατο αποθεματικό και ο Πρόεδρός του εμπνευσμένος από τον πρωταγωνιστή Μαυρογιαλούρο, περιοδεύει ανά την Ελλάδα υποσχόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραρτήματα του πανεπιστημίου σε διάφορες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεργασία του με την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη όπου μετά τη συνάντησή τους η κα Τζάκρη (και όχι το Πανεπιστήμιο) ανακοίνωσε παράρτημα του ΕΑΠ στην Έδεσσα, με το Πανεπιστήμιο να αναλαμβάνει και τις αντίστοιχες δαπάνες!

Το θέμα κρίνεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ως ιδιαίτερα σοβαρό, με τους βουλευτές της να ετοιμάζονται να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διευκολύνουν τους φοιτητές που δυσκολεύονται να πληρώσουν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ