today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Αρθρίτιδα στο γόνατο. Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά;

Γράφει ο Αθανάσιος Κουκάκης*

Το γόνατο είναι η πιο ταλαιπωρημένη άρθρωση στο σώμα μας, υπολογίζεται ότι σηκώνει οκτώ φορές το βάρος του σώματος. Τα γόνατά μας δέχονται πολλά φορτία και κραδασμούς με αποτέλεσμα να τραυματίζονται και να πονούν.

Ο μεγαλύτερος εχθρός των γονάτων είναι η αρθρίτιδα κατά την οποία καταστρέφεται ο αρθρικός χόνδρος.

Ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται φυσικά από την πάροδο του χρόνου αλλά και την επιβάρυνση από παράγοντες όπως η έλλειψη άσκησης και ενδυνάμωσης των μυών, η αύξηση του σωματικού βάρους, η έλλειψη βιταμίνης D, το κάπνισμα που περιέχει ουσίες οι οποίες ενδεχομένως βλάπτουν τα χονδροκύτταρα των αρθρώσεων, τραυματισμοί, καταπόνηση από ανεβοκατέβασμα σκάλας κ.α.

Τα άτομα που πλήττονται από αυτή την εκφυλιστική νόσο είναι κυρίως άνω των 50 με τις γυναίκες να υπερτερούν έναντι των ανδρών.

Τα συμπτώματα που οδηγούν έναν άνθρωπο στον ορθοπαιδικό κι έπειτα στη διάγνωση της αρθρίτιδας είναι ο πόνος, η δυσχέρεια βάδισης, η δυσκαμψία της άρθρωσης και σε πιο προχωρημένες καταστάσεις η παραμόρφωση της άρθρωσης.

Οταν η συντηρητική αγωγή αποτύχει και η ποιότητα ζωής του ασθενούς παραβλάπτεται σημαντικά τότε τη λύση έρχεται να δώσει η χειρουργική αποκατάσταση με ολική αρθροπλαστική γόνατος. Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών και κατεστραμμένων επιφανειών του γόνατος με ειδικές προθέσεις από κράμα μετάλλων και πλαστικό. Τα τελευταία 10 χρόνια το χειρουργείο αυτό διενεργείται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που συνδυάζονται και με ρομποτικό σύστημα το οποίο απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία από το χειρουργό καθώς και τεχνογνωσία.

Δεδομένου ότι με την αρθροπλαστική γόνατος ελάχιστης επεμβάτικότητας ΜΙΚ (Minimally Invasive Knee) γίνεται μικρή τομή δέρματος 8-10 εκ. με ελάχιστη διατάραξη μαλακών μορίων και λιγότερη αιμορραγία τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολλά:

  • Επιταχύνεται η κινητοποίηση του
  • Επιτυγχάνεται το εύρος κίνησης χωρίς φυσικοθεραπεία
  • Περπατάει την 1η μετεγχειρητική ημέρα
  • Ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος
  • Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική σε 3 ημέρες
  • Εγκαταλείπει τα μέσα στήριξης (π/πατερίτσες) σε 10-14 ημέρες
  • Σύντομη επιστροφή σε δραστηριότητες (ανέβασμα/κατέβασμα σκάλας, οδήγηση κ.α.)

 

*Ο Αθανάσιος Κουκάκης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Ορθοπαιδικής Κλινικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ