22.8 C
Athens

Tagesspiegel: Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα έχει εξαντληθεί

Ανταπόκριση του Markus Bernath από την Αθήνα δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της ε/φ Der Tagesspiegel με τον ανωτέρω τίτλο και υπότιτλο «Ο ελληνικός κυβερνητικός συνασπισμός έχει εξαντληθεί – Αριστεροί και Δεξιοί ψάχνουν νέους εταίρους». Ειδικότερα αναφέρονται – μεταξύ άλλων – τα εξής:

Ήταν ένας «τέλειος συνδυασμός», όπως λένε κυβερνητικοί επαϊοντες, αλλά στα πολιτικά πράγματα όλα έχουν ένα τέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, οι αντίπαλοι της λιτότητας από αριστερά και δεξιά, που το 2015 πρώτα πήραν την εξουσία στην Ελλάδα και μετά υπέγραψαν παρ’ όλα αυτά ένα πρόγραμμα λιτότητας με τους πιστωτές, δεν έχουν πια πολλά να πουν.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 26 Μαϊου 2019, μαζί με τις Ευρωεκλογές, είναι η εναλλακτική που προτιμά ο Τσίπρας, λένε κυβερνητικοί κύκλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. βαδίζουν προς τον χωρισμό.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα κρατήσει μέχρι την άνοιξη του 2019. Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο μπορούν επίσης να γίνουν. Γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο συρρικνώθηκε κατά δύο έδρες ακόμα και η πλειοψηφία μπορεί σύντομα να εκλείψει.

Η Μακεδονία είναι η αφορμή για το προβλεπόμενο πλέον τέλος της υπό αριστερή ηγεσία κυβέρνησης. Ο δεξιός μικρός κυβερνητικός εταίρος του συνασπισμού τάσσεται κατά της συμφωνίας που συνήψαν ο Τσίπρας και ο αριστερός ΥΠΕΞ του Νίκος Κοτζιάς με την κυβέρνηση των Σκοπίων, προκειμένου να σταματήσει η διένεξη για την ονομασία. «Για μένα η συμφωνία είναι κακή. Δεν τη δέχομαι και θα προσπαθήσω να την μπλοκάρω», ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος την Τρίτη στον Τύπο. Την προηγούμενη μέρα έλειπε από το Υπ. Συμβούλιο, κάτι που φούντωσε τις εικασίες για το τέλος της κυβέρνησης.

Όπως η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή και οι έλληνες εθνικιστές ψηφοφόροι, έτσι και ο Καμμένος δεν θέλει να αποδεχτεί κρατική ονομασία για το γειτονικό κράτος που θα εμπεριέχει τον όρο ‘Μακεδονία’. Το επιχείρημα είναι ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με απαλλοτρίωση της ελληνικής ιστορίας.

Γι’ αυτό ο Καμμένος θέλει να αποτρέψει τη συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων, που προβλέπει ως νέα ονομασία το ‘Βόρεια Μακεδονία’. Ωστόσο, κολυμπάει αντίθετα στο ρεύμα: Η συμφωνία ανοίγει στη Μακεδονία  το δρόμο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Καμμένος θα βρεθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πλάι στον Τσίπρα και στον Κοτζιά, και μουρμουρίζοντας θα ‘καταπιεί’ την πρόσκληση των Σκοπίων επισήμως για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Θεωρώντας την από απόσταση, η διένεξη για τη Μακεδονία  είναι μάλλον μια καλοδεχούμενη αφορμή για να την ‘κάνει’ από τους Αριστερούς. Ο πραγματικός λόγος είναι το τέλος του δανειακού προγράμματος. Στις 20 Αυγούστου τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η άποψη ότι η βάση συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ. έχει εξαντληθεί.

«Ο διπολισμός Δεξιάς και Αριστεράς υπήρχε πάντοτε», λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς και προσθέτει ότι μπήκε στην άκρη τα προηγούμενα χρόνια μόνο λόγω του προγράμματος λιτότητας, που επέβαλαν οι πιστωτές στην Ελλάδα. «Μόλις φύγουμε από το μνημόνιο, αυτά τα πράγματα θα τεθούν εκ νέου υπό συζήτηση», λέει ο Μπαλτάς, συνταξιούχος καθηγητής Φιλοσοφίας και ΥΠΠΟ στο πρώτο Υπ. Συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τσίπρας και ο Καμμένος όμως έχουν το ίδιο πρόβλημα. Χρειάζονται νέους πολιτικούς εταίρους. Για τον Τσίπρα πρόκειται για την πλειοψηφία προκειμένου να συνεχίσει να κυβερνά, για τον Καμμένο πάλι για το αν θα ξαναμπεί στη Βουλή μετά τις πρόωρες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις βλέπουν το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. κάτω από το όριο εισόδου του 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι, εδώ και ενάμισι χρόνο, βρίσκεται σταθερά με διαφορά τουλάχιστον 10% πίσω από τη συντηρητική ΝΔ. Αλλά, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, οι πιθανότητες του Τσίπρα είναι καλύτερες από ό,τι φαίνονται. Από τη μια ο αντίπαλός του, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει τo στίγμα του εκπροσώπου μιας οικογένειας πολιτικών, που συγκατηγορείται για τις παλιές αμαρτίες της Ελλάδας. Ο πατέρας του, Κων/νος Μητσοτάκης, ήταν πρωθυπουργός και η αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, δήμαρχος Αθηναίων και ΥΠΕΞ.

Για πολλούς Έλληνες έχει κλείσει το κεφάλαιο της εποχής Μητσοτάκη, Καραμανλή και Παπανδρέου. Από την άλλη, ο Τσίπρας κατάφερε, με τη συμφωνία για τη Μακεδονία να διχάσει την αντιπολίτευση στη Βουλή

Ο Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της συμφωνίας με τη Μακεδονία, για να κρατήσει τους δεξιούς του κόμματός του ‘στο μαντρί’. Ο καθένας όμως στην Ελλάδα καταλαβαίνει ότι ο 50χρονος Μητσοτάκης δεν αισθάνεται άνετα με αυτό και βαθιά μέσα του είναι υπέρ της λύσης με τα Σκόπια, όπως και ο ελληνικός οικονομικός κόσμος. Παρόμοια ισχύουν και για την Κεντροαριστερά, που την περασμένη εβδομάδα διαλύθηκε λόγω του Μακεδονικού. Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται κατά της συμφωνίας, ενώ το Ποτάμι την υποστηρίζει. Γι’ αυτό το φιλελεύθερο αυτό μικρό κόμμα θεωρείται πιθανός νέος εταίρος του Τσίπρα. Αν γίνει αυτό, ο πονηρός τακτικιστής θα εμφανιστεί ως εκσυγχρονιστής, που έβγαλε την Ελλάδα από την επικυριαρχία των πιστωτών και κέρδισε την αναγνώριση της Ευρώπης για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Μακεδονία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ