today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Εσύ μιλάς “κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”;

Μέρες επετειακές με το κορύφωμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου κι αν από αυτά τα 3 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μάθαμε πολλά (στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα), υπάρχει κάτι – που αν δεν είσαι κυβερνητικό στέλεχος ή βουλευτής, μετακλητός, σύμβουλος υπουργού ή κομματικό troll των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στην Αυγή ή κάποιοι στην ΕΡΤ – δυσκολεύεσαι ακόμα να παρακολουθήσεις.

Κι αυτό είναι η γλώσσα των κυβερνητικών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μια γλώσσα ζωντανή και πλούσια που συνεχώς αναμορφώνεται και αναγεννάται από τις στάχτες μας. Στο ThePresident έχουμε ένα εξαιρετικό επιστημονικό γλωσσάρι για την ελληνική γλώσσα, όμως δεν υπάρχει ακόμα εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη για τη νέα αυτή γλώσσα, γι΄αυτό κι εμείς σήμερα θα προσπαθήσουμε να σας αποδώσουμε σε ελεύθερη μετάφραση τις βασικές λέξεις και εκφράσεις για να μπορείτε σε κάποια έκτακτη ανάγκη (να μην σας βρει αυτό το κακό ευχόμαστε) να συνεννοηθείτε.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Κατ΄αρχάς να ορίσουμε τη γέννηση της νέας αυτής γλώσσας στο 1ο εξάμηνο του 2015. Στο εξάμηνο αυτό αρχικά τα “κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” (σκεφτείτε τα όπως τα αγγλικά ή τα Κλίνγκον ακόμα καλύτερα) καταπιέστηκαν αλλά κατάφεραν να αναδειχθούν και να οριστικοποιηθούν μετά την 5η Ιουλίου 2015.

Και ξεκινάμε. Εσύ μιλάς “κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”;

ΛΗΜΜΑΤΑ:

Δημοψήφισμα 

Ο ελληνικός λαός αποφασίζει κυρίαρχα στην πιο δημοκρατική έκφραση και μπορεί να αντιληφθεί τους όρους της συμφωνίας για τα χρήματα που θα μας δανείσουν ξένοι φορολογούμενοι πολίτες μέσα από τον τίτλο ενός κειμένου στα αγγλικά “Reforms for the completion of the Current Program and Beyond («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και  Preliminary Debt sustainability analysis («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»)”.

Η απάντηση δίνεται απλά με ένα ΟΧΙ ή με ένα ΝΑΙ.

Δημοψήφισμα 2018

Δεν είναι σοβαρά πράγματα να περιμένουμε από τον ίδιο ελληνικό λαό – που κατανοούσε το 2015 τους όρους δανεισμού και μπορούσε να αποφασίσει – να μπορεί να αποφασίσει για εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ζητήματα που αφορούν και πάλι άλλους πολίτες και όχι τους Έλληνες. Άλλωστε πώς μπορεί να ξέρει ένας Έλληνας αν υπάρχει “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα κι αν η ΠΓΔΜ έχει αλυτρωτικές διαθέσεις; Τί στο καλό ούτε Αγώνα να είχαμε κάνει για το Μακεδονικό…

Ο λαός δεν ξέρει, ξέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

ΟΧΙ 2015

Στις τιμημένες μέρες του δημοψηφίσματος η πρώτη μεγάλη ανάδειξη της νέας γλώσσας των “κυβερνητικών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” έγινε με τη νέα σημασία που δόθηκε στη λέξη. Μην φανταστείτε κάτι ρηξικέλευθο. Μιλάμε για μικρή ανεπαίσθητη σημασιολογική αλλαγή, όπου το ένδοξο γενικά στη χώρα ΟΧΙ, σημαίνει πια ΝΑΙ.

Τρόικα

Από τις αρχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα ίδια στελέχη της Τρόικα μετονομάστηκαν σε Θεσμούς.

Μνημόνιο 

Η συμφωνία για ένα πρόγραμμα μέτρων και μεταρρυθμίσεων με μηχανισμούς εποπτείας και παρακολούθησης ήταν η ντροπή του έθνους, η προδοσία από γερμανοτσολιάδες και χρειαζόταν κατάργηση με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

Μνημόνιο 2015

Το νέο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ψηφίστηκε μετά το ΟΧΙ (ναι δείτε προηγούμενο λήμμα) έγινε ένας έντιμος συμβιβασμός και συμφωνία προγράμματος μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο.

Μνημόνιο 2018

Μπορεί στο eurogroup του Ιουνίου να αποφασίστηκε και πάλι ένα πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία με μηχανισμό εποπτείας και ελέγχους όμως θα σας βάλω πιπέρι στο στόμα αν το πείτε μνημόνιο. Δεν είναι μνημόνιο, είναι πρόγραμμα λέμε και μάλιστα νέο που δεν έχει σχέση με τα παλιά.

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ 

Όλα μας τα προβλήματα και η γη της επαγγελίας ήταν στη διαγραφή του επαχθούς και επονείδιστου χρέους και κατά πολλούς στη μονομερή μάλιστα αλλά και στις γερμανικές αποζημιώσεις. Η δε συμφωνία που είχαν επιτύχει οι προηγούμενοι για επιμήκυνση το 2012 ήταν “ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε”.

Τώρα η γη της επαγγελίας ήρθε τελικά με την επιμήκυνση, που είναι η συμφωνία για το χρέος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – όπως πριν 6 χρόνια σε χειρότερες συνθήκες βέβαια – όχι μονομερώς βέβαια)

ΕΝΦΙΑ

Εδώ είναι απλά τα πράγματα με μια αντιστροφή: ο ΕΝΦΙΑ προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν διορθωνόταν αλλά καταργείτο, ενώ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν καταργείται αλλά διορθώνεται προς τα πάνω.

ΦΟΡΟΙ, ΔΙΟΔΙΑ, ΔΕΗ κλπ

Προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ηρωποιήθηκε το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ φόρους, διόδια, λογαριασμούς κλπ και μάλιστα δεν θα έπρεπε και να “τιμωρηθούν” όσοι συμμετείχαν σε αυτό το αγωνιστικό κίνημα.

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ βρέθηκαν με πρόστιμα γουάου (που θα έλεγε κι ο Γιάνης – επόμενο λήμμα) σε δικαστικές αίθουσες και η νέα γλώσσα πια θεωρεί εθνικό καθήκον την πληρωμή των φόρων, λογαριασμών κλπ

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Στις αρχές του 2015 ο Γιάνης με τα λαχούρια, τη δημιουργική του ασάφεια, τη θεωρία των παιγνίων και τις βαρουφίτσες του ήταν κάτι σαν εθνικός ήρωας της ΠΦΑ και “asset” για τον Αλέξη Τσίπρα. Τρία χρόνια μετά ο Γιάνης έχει ενταχθεί στις “αυταπάτες” του πρωθυπουργού και θεωρείται πια συγγραφέας “βίπερ” και ας μην το κρύβουμε “κουτσομπόλης”

GO BACK κυρία Μέρκελ

Τώρα το λήμμα αυτό ίσως είναι λίγο πιο πολύπλοκο, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρξε μεταστροφή της φράσης ή απλά δεν ήταν σωστή η αρχική μετάφραση που της έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα. Πιθανώς και τα δυο. Σε κάθε περίπτωση αυτό που νομίζαμε ότι σημαίνει να φύγει η Μέρκελ και την διώχνουμε, τώρα πια σημαίνει συνεντεύξεις για το πόσο καλή είναι η κυρία Μέρκελ, πόσο μας βοήθησε κι έτσι τη βοηθάμε κι εμείς τώρα παίρνοντας πίσω κάποιους μετανάστες που εκείνη δεν θέλει πια για να μην πέσει κι από την κυβέρνηση η κυρία Μέρκελ μας η αγαπημένη.

Μετανάστες, hotspots, λιμενικό, λιάζονται

Παρότι σχεδόν χιουμοριστικά τα λήμματα ως τώρα, εδώ δεν χωράνε αστεία, καθώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με ωμότητα έπαιξαν με το πιο καυτό θέμα και βασικά με τις ζωές ανθρώπων. Προ κυβέρνησής τους υπήρχαν καταγγελίες για τα hotspots, κατηγορίες για το λιμενικό, “ανεξάρτητοι” ακτιβιστές, όλοι τα θυμόμαστε. Ξαφνικά έγιναν κυβέρνηση και άνοιξαν οι πύλες της Ελλάδας μόνο για να κλείσουν οι πύλες όλων των άλλων και ξαφνικά να αποκλειστούν στα νησιά και στη χώρα άνθρωποι που “λιάζονταν” κι εξαφανίζονταν. Και τελικά να φτάνουμε τώρα να δημιουργούμε και νέα hotspots (αυτά που καταγγέλλονταν παλαιότερα) σε νησιά που δεν θα τους αυξηθεί για λίγο καιρό το ΦΠΑ και να φέρνουμε πίσω – ενώ δεν θέλουν – ανθρώπους από τη Γερμανία.

Τέλος οι μετακλητοί

Προ “κυβερνητικών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε τέλος οι μετακλητοί, πιθανώς και να εννοούσε αυτό που η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται. Πιθανώς όμως απλά να αποτελούσε κι ένα συνθηματικό για όσους ήδη ομιλούσαν τη νέα αυτή γλώσσα, οι οποίοι πήραν το μήνυμα να δώσουν ακόμα μεγαλύτερο αγώνα, καθώς το “τέλος οι μετακλητοί” τελικά σήμαινε μεγάλη αύξηση των μετακλητών και βεβαίως και αύξηση του μισθού τους. Όσοι έπιασαν το συνθηματικό ανταμείφθηκαν κι αναλόγως…

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ένα όνομα μια ιστορία αρχικά μίσους και μετά αγάπης. Διότι το όνομα αυτό προ κυβερνητικών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν συνώνυμο των παρεμβάσεων, αντίπαλος στις ευρωεκλογές, μέλος της “συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης” που θα πήγαινε go back κι αυτός. Τώρα όμως είναι ο φίλος της Ελλάδας, φίλος του Αλέξη Τσίπρα, σύμμαχος και αξιόπιστος συνοδοιπόρος.

Μακεδονία 

Εδώ υπάρχει ένα παράδοξο. Τα προκυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαφοροποιούνται εντελώς μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Για παράδειγμα η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ όταν έλεγε Μακεδονία εννούσε και την ΠΓΔΜ. Ενώ οι ΑΝΕΛ όταν έλεγαν Μακεδονία εννοούσαν μόνο την ελληνική Μακεδονία, προδότες όσους θα έδιναν έστω και το Μ. από το Μακεδονία στην ΠΓΔΜ και ότι θα έριχναν για πλάκα μια κυβέρνηση που θα το έκανε αυτό.

Τώρα στα “κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” Μακεδονία σημαίνει με λίγα λόγια ανταλλάγματα και καρέκλα για όλους τους.

Βουλευτής

Προ “κυβερνητικών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”, βουλευτής ήταν ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος του λαού στη βουλή και μάλιστα αν ο βουλευτής ψήφιζε κατά συνείδηση κι εκτός γραμμής του κόμματος με το οποίο είχε εκλεγεί, ήταν ένας έντιμος βουλευτής, ένας σχεδόν ήρωας, που έπρεπε να κρατήσει την έδρα του και μάλιστα ή να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα ή να ενταχθεί σε ένα άλλο (κατά προτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ ή στους ΑΝΕΛ).

Στα “κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” ο βουλευτής είναι σχεδόν διορισμένος από το κόμμα, χωρίς συνείδηση αλλά με κομματική πειθαρχία, από την οποία αν ξεφύγει ο βουλευτής πια είναι αποστάτης, μέρος σχεδίων σκοτεινών κέντρων που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, κι αν δεν παραδίδει και την έδρα του μάλλον έχει χρηματιστεί.

Ρουβίκωνας

Ο Ρουβίκωνας προ κυβερνητικών και επί “κυβερνητικών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” είναι μια μαχητική αναρχική συλλογικότητα που κάνει “εικαστικές” παρεμβάσεις συνήθως κι εντελώς τυχαία σε όσους διαφωνούν με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το λήμμα εδώ έχει λίγο μπλοκάρει – όπως άλλωστε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – μετά την προσπάθεια εισβολής μελών του Ρουβίκωνα στο γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κ.Κατσίκη. Γρήγορα όμως τα “κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” μας ξεμπλόκαραν, καθώς μάλλον τελικά – παρότι οι ίδιοι ανέλαβαν την ευθύνη – δεν πιστεύουμε ότι ήταν ο Ρουβίκωνας ή κάνουμε ότι δεν καταλάβαμε ότι ήταν ο Ρουβίκωνας ή το ξεπερνάμε αναφερόμενοι σε ακροδεξιές ομάδες. Εκτός κι αν βρισκόμαστε σε μια ακόμα νέα λέξη των “κυβερνητικών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” που ο Ρουβίκωνας θα σημαίνει “ακροδεξιά” ομάδα. Λυπούμαστε αλλά το λήμμα είναι ακόμα υπό διαμόρφωση…

Ιδιωτικοποιήσεις

Προ “κυβερνητικών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν ξεπούλημα και μάλλον δείγμα “κατοχής” από τους ξένους. Η ΔΕΗ – αχ αυτή η ΔΕΗ – με κινητοποιήσεις, αντιδράσεις, απεργίες, καταγγελίες για συμφέροντα ακόμα και με πρόταση μομφής. Και για το Ελληνικό τα ίδια. Οι Σκουριές πάλι ίσως θα άξιζαν λήμμα από μόνες τους, καθώς τα “προ κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” έφεραν τον διχασμό σε μια ολόκληρη περιοχή.

Στα “κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” όμως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σχεδόν ένα σύννεφο από μαλλί της γριάς. Γλυκό, αφράτο και χορταστικό. Ειδικά τώρα που υποθήκευσε στους ξένους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τη δημόσια περιουσία όχι για ένα, ούτε για δυο, αλλά για 99 ολόκληρα χρόνια. Πάντως δεν είναι 100 χρόνια, όπως κάνουν οι εταιρείες στα προϊόντα που στα πουλάνε 9,99 ευρώ για να μην δεις το 10.

ή εμείς ή αυτοί

Στα προ “κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” το “ή εμείς ή αυτοί” ήταν το κεντρικό σλόγκαν που συνόδευε το ακόμα πιο χαρακτηριστικό “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Το σλόγκαν αυτό ήρθε για να διαχωρίσει τους προηγούμενους από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (που βεβαίως είναι τίγκα στους “προηγούμενους” από διάφορα κόμματα) και που αποτέλεσε τα ψείγματα ενός διχασμού που κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα.

Στα “κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” το “ή εμείς ή αυτοί” είναι μια γλυκιά παραίνεση εθνικής ομοφωνίας. Ένας συναινετικός ύμνος που παρότρυνε και συνεχίζει να παροτρύνει στην εθνική ενότητα, την παγκόσμια ειρήνη και πιθανώς στα καλλιστεία (τί να πω), καταδικάζοντας όλους αυτούς που θέλουν να διχάζουν τον λαό για να μην δώσουν την συναίνεσή τους στις αποφάσεις αυτής της φανταστικής ενωτικής κυβέρνησης.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ

Η εκμάθηση αυτής της γλώσσας “Κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” ενώ δεν φαίνεται δύσκολη έχει κάποιες βασικές προϋποθέσεις:

  • Καρέκλα: Η γλώσσα αυτή εντυπώνεται καλύτερα στον μαθητή όταν αυτός κάθεται σε μια βολική καρέκλα από την οποία δεν θέλει να ξεκουνηθεί. Ενώ όση περισσότερη δυσανεξία έχει επιδείξει στις σχολικές καρέκλες τόσο πιο άνετα πιθανώς να αισθάνεται σε αυτές της εξουσίας
  • Θράσος: Όσο περισσότερο διαθέτει ο μαθητής, τόσο ευκολότερα αποδίδει το νόημα και την προφορά της νέας γλώσσας.
  • Στολές: Είτε μια στολή εργασίας με ανοιχτό πουκαμισάκι και χωρίς γραβάτα, είτε στρατιωτικές ενδυμασίες για απλούς πολίτες με διακριτικά της επιλογής του μαθητή, είτε απότομη αναβάθμιση της γκαρνταρόμπας του, είτε απόλυτη υποβάθμιση της γκαρνταρόμπας του συντελούν στην ειδική ατμόσφαιρα που χρειάζεται αυτή η γλώσσα για να γίνει κατανοητή.
  • Επιθετικότητα: Η ένταση στη φωνή και στο βλέμμα αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της νέας γλώσσας.
  • Short memory loss: Μόνο αν πάσχει ο μαθητής ή έστω υποκρίνεται πειστικά πως έχει απώλεια μνήμης είναι δυνατόν τελικά να ομιλήσει τα “κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”

ΚΟΣΤΟΣ

Δυστυχώς παρότι οι προϋποθέσεις για την εκμάθηση δεν είναι ούτε πολλές ούτε δύσκολες, η γλώσσα αυτή τελικά μας στοίχισε ο κούκος αηδόνι, με ευρωπαίους αξιωματούχους να την κοστολογούν μόνο για το 1ο εξάμηνο της καθιέρωσής της γύρω στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στο φροντιστήριο βέβαια μόλις την μάθετε, θα σας δώσουν δώρο και μια γραβάτα, έτσι για την αλητεία.

 

ΟΑ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ