Κέρκυρα: Εικόνες ντροπής με τα σκουπίδια σε διεθνή μέσα

Ρεπορτάζ σε Independent και Politico

φωτό αρχείου

Διεθνείς προεκτάσεις έχει πάρει η δραματική κατάσταση με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα, καθώς ξένα μέσα να κάνουν εκτενείς αναφορές, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που τους στέλνουν τουρίστες του νησιού, κυρίως από τα βόρεια του νησιού.
Οι κάδοι έχουν θαφτεί κάτω από βουνά σκουπιδιών, η δυσωδία είναι αφόρητη ενώ πλέον τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας.

Independent αλλά και το Politico, σε άρθρα τους, τα οποία στηρίζονται και φιλοξενούν μαρτυρίες τουριστών, επισημαίνουν ότι η αφόρητη αυτή κατάσταση υφίσταται την ώρα που ξεκινά η κορύφωση της τουριστικής περιόδου στην Κέρκυρα.

Independent

Ο Independent, αναφέρει πως πολλοί Βρετανοί τουρίστες στο νησί βλέπουν «με ανησυχία καθώς σχηματίζονται βουνά σκουπιδιών στα resorts και στο εσωτερικό» του νησιού.
Η εφημερίδα, αναφέρεται στο ιστορικό της κρίσης υπογραμμίζοντας ότι «έχει τις ρίζες της σε μια νομική διαμάχη αναφορικά με τον ΧΥΤΑ στο μικρό χωριό Τεμπλόνι στη μέση του νησιού. Οι κάτοικοι του Τεμπλονίου εμπόδισαν την πρόσβαση στα απορριμματοφόρα γέμισε ο ΧΥΤΑ. Βρέθηκε νέος χώρος, κοντά στη Λευκίμμη, όμως και εκεί οι κάτοικοι εμπόδισαν την πρόσβαση», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ των κατοίκων και των ΜΑΤ.

«Ως αποτέλεσμα, υπάρχει σταθερή συσσώρευση σκουπιδιών. Στο χωριό Σιδάρι, ένα από τα αγαπημένα των τουριστών, τα σκουπίδια στους δρόμους περιμένουν μαζευτούν εδώ και δυο μήνες. Κάποια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πως τα σκουπίδια ‘δεν υπονομεύουν μόνο την εικόνα του νησιού, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας’».

Σύμφωνα με το άρθρο, ένας Βρετανός επισκέπτης στην Κέρκυρα, ο Barry Pollard, δήλωσε: «Η βρώμα έφτανε σε ακτίνα 10 μέτρων από τους κάδους».

“Το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για την κακή διαχείριση των αποβλήτων. Την εποχή εκείνη, οι ανησυχίες της Επιτροπής αφορούσαν τον χώρο υγειονομικής ταφής Τεμπλόνι, ο οποίος λειτουργούσε κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι κορυφαίοι μήνες για τον τουρισμό στην Κέρκυρα και το πρόβλημα φαίνεται ότι έχει λυθεί – τουλάχιστον αυτό το καλοκαίρι – λίγο εν καιρώ” σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Politico

Στο Politico η Κέρκυρα και ειδικότερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα με τα συσσωρευμένα σκουπίδια, είναι κεντρικό θέμα.
Ο συντάκτης αναφέρει πως το ελληνικό νησί προσελκύει τουρίστες από όλες τις χώρες ενώ αποτελεί πόλο έλξης για τα μαγευτικά νερά του, τη γραφικότητα και το χαρακτήρά του. Αυτή τη στιγμή όμως η εικόνα που περιγράφουν όσοι το επισκέπτονται προκαλεί μόνο θλίψη. Οι ποσότητες σκουπιδιών που κατακλύζουν τους δρόμους καταστρέφουν την ομορφιά της Κέρκυρας και αποτελούν απειλούν έντονα την υγεία των πολιτών.