today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Πολιτικός ελιγμός Καμμένου

Θα παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά ζητά εκλογές ή δημοψήφισμα για Σκόπια

Παροσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στην “αντίθεση” στην κακή συμφωνία στο Μακεδονικό και την παρουσία του στην κτβέρνηση, έκανε σήμερα το πρωί ο Πάνος Καμμένος.

Ζητώντας πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΘΑ, εμφανίστηκε αντίθετος στη συμφωνία, δηλώνοντας  πάντως ότι θα παραστεί κανονικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου οπότε τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση ένταξης.

«Δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία για το Σκοπιανό χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού» επέμεινε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ. «Αν η συμφωνία έρθει προς κύρωση με 151 βουλευτές θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση, θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα τού ανακοινώσω ότι αίρω την υποστήριξή μου από την κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές» προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να προχωρήσει η συμφωνία χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού η οποία γίνεται με δύο τρόπους, είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, εκτός και αν έρθει, πρόσθεσε, με 180 βουλευτές και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλάξουν στάση οπότε εκεί δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη ότι κύρωση της συμφωνίας δεν θα υπάρξει» επισήμανε ο υπουργός Άμυνας. «Η συμφωνία για εμένα είναι κακή, δεν τη δέχομαι, και θα προσπαθήσω να τη μπλοκάρω» είπε o κ. Καμμένος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου οποιαδήποτε πρόσκληση (στην ΠΓΔΜ) θα υπάρξει υπό τις δεσμεύσεις ότι θα γίνουν όλα τα προβλεπόμενα βήματα στη γείτονα και η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Όπως αποσαφήνισε, στις Βρυξέλλες θα παραστεί κανονικά μαζί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, και δεν θα γίνει τίποτα περισσότερο από μια πρόσκληση ανάλογη με αύτη που είχε γίνει το 1999 επί πρωθυπουργίας Σημίτη.

«Δεν έχουν κανένα μέλλον τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αν δεν κυρωθεί η συμφωνία, και εγώ θα φροντίσω να μην κυρωθεί η συμφωνία» διεμήνυσε.

Μετά τη χθεσινή (Δευτέρα) ηχηρή απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι, συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπα τη Δευτέρα το βραδύ, η απουσία του από το υπουργικό είχε να κάνει με ένα σοβαρό θέμα, και πως «δεν κάνει τσαλιμάκια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με το υπουργικό.

Ο υπουργός Άμυνας επανήλθε και το στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, λέγοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται να είναι έτοιμες και να επιτελέσουν τον ρολό τους όταν ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις από το υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ