today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Έσπασε την κατάρα των πέναλτι και πέρασε η Αγγλία

Στα πέναλτι κρίθηκε το τελευταίο εισιτήριο για τους προημιτελικούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Τελικά κατέληξε στην Αγγλία, η οποία επικράτησε στη διαδικασία της Κολομβίας με 4-3.

Η κανονική διάρκεια του αγώνα και η παράταση έληξε ισόπαλη 1-1, με το γκολ από τα 11 μέτρα του Χάρι Κέιν στο 57ο λεπτό και την κεφαλιά του Γέρι Μίνα στο τρίτο από τα πέντε λεπτά των καθυστερήσεων. Τα «τρία λιοντάρια» θα παίξουν για μια θέση στα ημιτελικά με τη Σουηδία στις 7 Ιουλίου (17:00), στη Σαμάρα.

Η πίεση που προσπάθησαν να ασκήσουν οι παίκτες του Σάουθγκεϊτ από το ξεκίνημα δεν είχε πρακτικό αντίκρισμα, αφού η καλά οργανωμένη ομάδα του Πέκερμαν κρατούσε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τους Άγγλους μακριά από την περιοχή του Οσπίνα.

Με πολύ τρέξιμο, οι «καφετέρος» κάλυπταν κάθε εκατοστό του αγωνιστικού χώρου στο γήπεδο της Σπαρτάκ και κινδύνεψαν μόλις μία φορά στο πρώτο ημίχρονο, στη μοναδική ευκαιρία άλλωστε που καταγράφηκε σε αυτό το διάστημα. Ήταν στο 16ο λεπτό, όταν ο Τρίπιερ σέντραρε από δεξιά, ο Κέιν πήρε την κεφαλιά από δύσκολη θέση, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Τα πάντα άλλαξαν όμως στο 54ο λεπτό, όταν ο «αδιόρθωτος» όπως αποδεικνύεται Κάρλος Σάντσες υπέπεσε σε επιεικώς ανόητο πέναλτι επί του Κέιν. Το ίδιο είχε κάνει και στον εναρκτήριο αγώνα της Κολομβίας στο Μουντιάλ, όταν αποβλήθηκε μόλις στο 3ο λεπτό του παιχνιδιού με την Ιαπωνία, στον οποίο η Κολομβία ηττήθηκε με 1-2.

Ο άσος της Τότεναμ εκτέλεσε την «εσχάτη των ποινών» στο 57΄, ανοίγοντας το σκορ και φτάνοντας τα έξι γκολ στη διοργάνωση, της οποίας παραμένει πρώτος σκόρερ. Ταυτόχρονα, έγινε ο δεύτερος σκόρερ στην Ιστορία της Αγγλίας σε τελική φάση Μουντιάλ, πίσω από τον Γκάρι Λίνεκερ (10 γκολ), καθώς προσπέρασε τον Τζεφ Χαρστ (5), ενώ μαζί με τον Λίνεκερ είναι οι παίκτες των «τριών λιονταριών» με τα περισσότερα γκολ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Έκτοτε οι παίκτες του Σάουθγκεϊτ προσπάθησαν να προφυλάξουν τα κεκτημένα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Στο 81΄, από λάθος του Γουόκερ ο Μπάκα έδωσε στον Κουαδράδο, που σούταρε ψηλά από εξαιρετική θέση, αλλά στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο πρώτος σκόρερ των «καφετέρος», Γέρι Μίνα, ισοφάρισε με το τρίτο τέρμα του στη διοργάνωση, από κόρνερ του Κουαδράδο. Ταυτόχρονα, έγινε ο πρώτος παίκτης με τρία γκολ από κεφαλιές σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά τον Μίροσλαβ Κλόζε ο οποίος είχε πέντε, το 2002.

Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, όπου παρά τη διάθεσή τους οι ομάδες δεν κατόρθωσαν να βρουν το γκολ της πρόκρισης και η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι. Από τα 11 μέτρα ευστόχησαν για τους Άγγλους οι Κέιν, Ράσφορντ, Τρίπιερ και Ντάιερ (ο Οσπίνα απέκρουσε το σουτ του Χέντερσον) και για τους Κολομβιανούς οι Φαλκάο, Κουαδράδο και Μουριέλ, ενώ η εκτέλεση του Ουρίμπε κατέληξε στο δοκάρι και του Μπάκα αποκρούστηκε από τον Πίκφορντ.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μαρκ Γκάιγκερ (ΗΠΑ)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 41΄ Μπάριος, 52΄ Αρίας, 54΄ Κ. Σάντσες, 63΄ Φαλκάο, 64΄ Μπάκα, 118΄ Κουαδράδο – 56΄ Χέντερσον, 69΄ Λίνγκαρντ

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΚΟΛΟΜΒΙΑ (Χοσέ Πέκερμαν): Οσπίνα, Αρίας (116΄ Ζαπάτα), Μίνα, Ντάβινσον Σάντσες, Μοχίκα, Κάρλος Σάντσες (79΄ Ουρίμπε), Λέρμα (61΄ Μπάκα), Μπάριος, Κουαδράδο, Κιντέρο (88΄ Μουριέλ), Φαλκάο.

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ Γουόκερ (113΄ Ράσφορντ), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Τρίπιερ, Γιανγκ (102΄ Ρόουζ), Χέντερσον, Λίνγκαρντ, Ντέλε Άλι (81΄ Ντάιερ), Στέρλινγκ (88΄ Βάρντι), Κέιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ