today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Der Standard: Τσίπρας το “poster boy” της Μέρκελ

Με ένα εκτενές άρθροτου Markus Bernath από την Αθήνα η εφημερίδα Der Standard επιχειρεί να αναδείξει τη διευκόλυνση του κ. Τσίπρα προς την κα Μέρκελ στο μεταναστευτικό. Ο τίτλος του έρθρου είναι «Ο Τσίπρας στηρίζει τη Merkel»/

Γράφει η ανταπόκριση της Der Standard:
«Σε περιόδους ανάγκης η γερμανίδα Καγκελάριος μπορεί να βασίζεται στην αριστερά: Αυτό είναι το μήνυμα, το οποίο στέλνει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Την Παρασκευή ανήρτησε στο Twitterαπό τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες φωτογραφία από τριμερή συνάντηση με την Angela Merkel και το νέο ισπανό Πρωθυπουργό, Pedro Sanchez, ένα σοσιαλιστή.
Το μήνυμα του Τσίπρα, το οποίο συνόδευε τη φωτογραφία: «Οι χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν μια ευρωπαϊκή λύση για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, πρέπει να βρουν πλαίσιο για τη συνεργασία τους».
Η διαμάχη για το άσυλο στην Ευρώπη προσφέρει στον Τσίπρα, τον έλληνα Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κατ’ όνομα ακόμη αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μια απροσδόκητη εκδίκηση: Το 2015 είχε φέρει τη χώρα του στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη, το 2016 η Ελλάδα απειλήθηκε με προσωρινό αποκλεισμό από τη ζώνη του Schengen. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται τώρα ότι τείνει να γίνει το «poster boy» των παλαιών φιλοευρωπαίων και ιδίως των γερμανών χριστιανοδημοκρατών και της Καγκελαρίου τους.

Ο Τσίπρας εδήλωσε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ  σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι θα ήταν άδικο για τη Γερμανία να σηκώσει το βάρος της υποδοχής των μεταναστών στην Ευρώπη ως χώρα προορισμού. Στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ο έλληνας Πρωθυπουργός φάνηκε έτοιμος να δεχθεί πίσω πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν περάσει από τη χώρα του. Αυτό προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου για την κοινή πολιτική ασύλου στην ΕΕ.
Ωστόσο, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες «εισόδου» των προσφύγων – ιδίως η Ιταλία και η Ισπανία – ζητούν εκ θεμελίων μεταρρύθμιση του Δουβλίνου. Από τα 2.500 αιτήματα της Γερμανίας το 2017 και το τρέχον έτος για επιστροφή μεταναστών η Αθήνα έχει δεχθεί μέχρι τώρα 123.
Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας προτίθεται με τη δηλωθείσα προς τη Merkel υποστήριξή του να εμποδίσει το ενδεχόμενο να βρεθεί για ακόμη μια φορά προ τετελεσμένων από τους άλλους Ευρωπαίους, όπως συνέβη με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου το Φεβρουάριο του 2016. Η Αθήνα θεωρεί ότι το Βερολίνο και η ΕΕ θα χρηματοδοτήσουν την αναβάθμιση των καταυλισμών στην ελληνική ενδοχώρα σε «κέντρα ελέγχου». Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι ότι στη συνέχεια η Καγκελάριος θα εξετάσει πιο ευνοϊκά το ανοικτό ακόμη ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην Ελλάδα ευρίσκονται τώρα 60.000 πρόσφυγες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ