today-is-a-good-day
13 C
Athens

Λεξιλογώντας την Καρδιά

Σήμερα, με όλη μας την καρδιά, με χαρά, θάρρος και ενθουσιασμό, θα καρδιολεξιλογήσουμε, θα αναφερθούμε δηλαδή στην καρδιά. Με άλλα λόγια, θα σας ανοίξουμε την καρδιά μας, για να σας πούμε ότι η καρδιά είναι λέξη παλιά, καρδία την έλεγαν οι αρχαίοι μας, και οι Ίωνες καρδίη, από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *krd, που πέρασε στα λατινικά ως cor, στα γαλλικά coer, στα γερμανικά Herz και φυσικά στα αγγλικά heart.

*Της Σοφίας Μουρούτη Γεωργάνα

Επειδή το αναγνωστικό κοινό μας έχει κάψει την καρδιά, εγκάρδια θα του προσφέρουμε την καρδιά μας και θα προσπαθήσουμε να σχολιάσουμε τα όσα μας συμβαίνουν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επομένως κάποιων ραγίζει η καρδιά τους, ενώ μερικών άλλων η καρδιά πετάει από χαρά.

Με τι καρδιά ή μάλλον με ελαφριά καρδιά ή πιο λόγια ελαφρά τη καρδία η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη μείωση των συντάξεων, με αποτέλεσμα να μπήγει ένα ακόμη μαχαίρι στην καρδιά όλων των συνταξιούχων.

Ας πούμε και κάτι ευχάριστο, οι καλοκαιρινές διακοπές για ορισμένους έχουν ξεκινήσει κι έτσι κάποιοι, που το λέει η καρδιά τους, πήραν τα όρη και τα βουνά ή το δρόμο για τις παραλίες. Πόσο άκαρδοι είναι (αστειευόμαστε) που άφησαν όλους εμάς πίσω τους να πολεμάμε με τις ζέστες του Ιουλίου. Αυτές οι ζέστες επιτέλους ήλθαν και πήγε η καρδιά μας στη θέση της, γιατί έτρεμε προηγουμένως το φυλλοκάρδι μας μήπως θρηνήσουμε θύματα από τις φοβερές βροχές. Έκλαιγε η καρδιά του ουρανού για τόσες μέρες!

Όσοι είμαστε ακόμη στην πόλη θα πούμε «βάστα καρδιά μου» στον εαυτό μας, για να μη νιώθουμε ότι έχουμε ένα αγκάθι στην καρδιά που μας στενοχωρεί.

Όπου κι αν είναι, όμως, κανείς, ας χαλαρώσει, ας κάνει ό, τι τραβάει η καρδιά του, και ας συναναστρέφεται μόνο ανθρώπους που έχουν καρδιά μάλαμα ή χρυσή και ευγενική καρδιά. Αυτοί οι τελευταίοι δίνουν από το περίσσευμα της καρδιάς τους.

Μερικές, επίσης, συμβουλές για εκείνους που θα επιδοθούν το καλοκαίρι σε αθλητικές δραστηριότητες, θαλάσσια σπορ κ. ά. Πολλή προσοχή, μην πάει η καρδιά μας στην Κούλουρη, μην πάθετε τίποτα και μας κάνετε την καρδιά περιβόλι. Σύνεση, αυτοσυγκράτηση, για να είναι πάντοτε η καρδιά μας στη θέση της.

Όταν θα είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, θα έχει τελειώσει το Μουντιάλ. Θα ξαναθυμηθούμε τις υποχρεώσεις που μας βαραίνουν, θα βάλουμε το χέρι στην καρδιά και με απόλυτη ειλικρίνεια θα σκεφθούμε τι πρέπει να κάνουμε πρώτα και τι στη συνέχεια.

Άγχος δε χρειάζεται, γιατί σίγουρα θα καταλήξουμε καρδιακοί, αν δεν είμαστε ήδη. Με καλή καρδιά, ο άνθρωπος βλέπει την καρδιά του προβλήματος.

 

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ