Προειδοποίηση της Κομισιόν στις ΗΠΑ για τους δασμούς στα αυτοκίνητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων θα πλήξει και τη δική τους αυτοκινητοβιομηχανία και πιθανόν θα οδηγήσει σε αντίμετρα από τους εμπορικούς εταίρους της χώρας σε αμερικανικές εξαγωγές ύψους 294 δισεκ. δολαρίων.

Σε ένα 10σελιδο έγγραφο που εστάλη στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι οι δασμοί σε οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτων είναι αδικαιολόγητοι και δεν έχουν νόημα από οικονομικής άποψης.

Στις 23 Μαΐου, το υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε έρευνα επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, ύστερα από εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει την ΕΕ για το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και για τους υψηλότερους δασμούς εισαγωγής στα αυτοκίνητα. Η ΕΕ επιβάλει δασμούς ύψους 10% συγκριτικά με 2,5% για τα οχήματα που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ολοκληρώνει τη μελέτη της και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα λάβουν μέτρα, έχοντας προηγουμένως απειλήσει να επιβάλλουν δασμούς 20% σε όλα τα οχήματα που συναρμολογούνται στην ΕΕ.

Η ένωση εξήγαγε οχήματα αξίας 37,4 δισεκ. ευρώ στις ΗΠΑ το 2017, ενώ οι εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ στην ΕΕ έφθασαν τα 6,2 δισεκ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι για κάποια προϊόντα, όπως τα φορτηγάκια, οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές είναι υψηλότεροι. Στο έγγραφό της, η ΕΕ ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες κατασκευάζουν σχεδόν 2,9 εκατ. οχήματα στις ΗΠΑ, στηρίζοντας 120.000 θέσεις εργασίας – ή 420.000 εάν περιληφθούν οι αντιπροσωπείες οχημάτων και οι εταιρίες πώλησης ανταλλακτικών και εξαρτημάτων.

Οι εισαγωγές, σύμφωνα με την ΕΕ, δεν έχουν καταγράψει δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια και αυξάνονται σε γενικές γραμμές παράλληλα με την ευρύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής αγοράς αυτοκινήτων, με αυξημένη ζήτηση που δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από την εγχώρια παραγωγή.