today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Νέο μπλόκο στην παράδοση των F-35 στη Τουρκία

Tη νομοθετική πίεση προς την Τουρκία, κλιμακώνει το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο μετά τον προϋπολογισμό του State Department, έθεσε περιορισμούς, ως προς την παράδοση των F-35, και στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

Η τροπολογία, μεταξύ άλλων, προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης κονδυλίων του Πενταγώνου για τη μεταφορά των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία, έως ότου η Ουάσιγκτον πιστοποιήσει ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή, Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος κατέθεσε τη νέα τροπολογία, η απαγόρευση της παροχής οικονομικών διευκολύνσεων αφορά όχι μόνο τα F-35 αλλά και όλα τα είδη αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτόν.

«Το πρόβλημα μας είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει πως θα προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Αυτό είναι απαράδεκτο και αυτές οι δύο τροπολογίες στέλνουν σαφές μήνυμα. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και κατηγορηματικά δεν πρέπει να κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους συμμάχους της» αναφέρει η ανακοίνωση του Γερουσιαστή.

Νωρίτερα, πάντως, ο επικεφαλής Διοίκησης Στρατιωτικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζέιμς Χολμς, διαμήνυσε ότι η απόφαση για την παράδοση των F-35 θα ληφθεί αποκλειστικά από τον Λευκό Οίκο, καθώς αποτελεί ένα «πολιτικό ζήτημα».

 

SourceΣΚΑΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ