today-is-a-good-day
17 C
Athens

Στενές σχέσεις του Πολ Μάναφορτ με Ρώσο ολιγάρχη αποκαλύπτουν δικαστικά έγγραφα

Νέα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν χθες αποκαλύπτουν ότι ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ Πολ Μάναφορτ είχε στενότερες σχέσεις με Ρώσο ολιγάρχη που συνδέεται με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έναντι της αρχικής εντύπωσης που υπήρχε για το επίπεδο των σχέσεων αυτών, σχολιάζει το “Politico.”

Μία εταιρία η οποία ανήκε από κοινού στον Μάναφορτ και την σύζυγό του, έλαβε δάνειο 10 εκατομμυρίων δολαρίων το 2010, από τον ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα. Από τα ίδια δικαστικά έγγραφα διαφαίνεται επίσης ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος προσέφερε οικονομική υποστήριξη στον Μάναφορτ για την προώθηση των ουκρανικών συμφερόντων, από το 2005.

Η πληροφορία αυτή προήλθε από πηγή, το όνομα της οποίας έχει αφαιρεθεί από τα έγγραφα, υπονοώντας ότι ένας από τους πρώην συνεργάτες του Μάναφορτ συνεργάζεται με την έρευνα του Ρόμπερτ Μάλερ, που διερευνά αν υπήρξε διενέργεια συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

“Προφανώς πρόκειται για έναν άλλο δεσμό μεταξύ του Μάναφορτ και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών,” δήλωσε η Άσα Ρανγκάπα, πρώην πράκτορας του FBI για υποθέσεις αντικατασκοπείας, που επικαλείται τους ισχυρούς δεσμούς του Ντεριπάσκα με τον Πούτιν και το Κρεμλίνο.

Οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτηματικά αναφορικά με τις σχέσεις των δύο αντρών, το δάνειο των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και για το ενδεχόμενο άλλων χρηματοδοτήσεων από τον σύμμαχο του Πούτιν, που ενδεχόμενα ώθησαν τον Μάναφορτ να προσφερθεί ώστε να διασυνδέσει τον Ντεριπάσκα με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ παίρνοντας ως αντάλλαγμα χρηματοδοτήσεις.

Από την πλευρά του, ο Μάναφορτ έχει διαψεύσει ότι έκανε ποτέ μια τέτοια προσφορά. Ωστόσο, φέρεται να εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για μία τέτοια προσφορά, σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον μακροχρόνιο συνεργάτη του στην Ουκρανία, Κονσταντίν Κιλίμνικ.

Ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την εκτίμηση σε δικαστικά έγγραφα που έχει κατατεθεί προηγούμενα, ότι ο Κιλίμνικ είχε δεσμούς με τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπίας στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 κι ενώ είχε επικοινωνία με τον Μάναφορτ.

Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται κάτι τέτοιο.

Το NBC News ανέφερε τον περασμένο Οκτώβριο ότι τουλάχιστον 26 εκατομμύρια δολάρια άλλαξαν χέρια υπό την μορφή δανείου μεταξύ του Ντεριπάσκα και μιας εταιρίας, που συνδεόταν με τον Μάναφορτ. Σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά, το ποσό αυτό των 26 εκατομμυρίων δολαρίων αύξησε το ύψος των γνωστών μεταξύ τους επιχειρηματικών συναλλαγών περίπου στα 60 εκατομμύρια δολάρια, όπως αποκάλυψαν οικονομικά έγγραφα που έχουν καταρτιστεί στην Κύπρο, αλλά και στα Νησιά Κέιμαν.

Το Associated Press είχε αναφέρει ότι ο Μάναφορτ συνεργάστηκε μυστικά με τον Ντεριπάσκα στην υλοποίηση ενός σχεδίου “για την μέγιστη ωφέλεια της κυβέρνησης Πούτιν” λαμβάνοντας το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, αρχής γινομένης από το 2006.

Ο Μάναφορτ ήταν πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για αρκετούς μήνες στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ενώ του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στην Ουάσινγκτον και την Βιρτζίνια για μία σειρά οικονομικών εγκλημάτων. Μεταξύ αυτών, η συνωμοσία για το ξέπλυμα χρήματος, η τραπεζική και φορολογική απάτη, αλλά και η απόκρυψη δραστηριοτήτων για την εκπροσώπηση ξένων συμφερόντων σε αμερικανικό έδαφος για την ουκρανική κυβέρνηση όταν είχε την υποστήριξη της Ρωσίας.

Ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει κάποια παρανομία, αλλά οι επιχειρηματικές και οικονομικές του δραστηριότητες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Μάλερ διερευνά το ενδεχόμενο ο Μάναφορτ να έδωσε στην Μόσχα τα κατάλληλα επιχειρήματα ώστε στην συνέχεια τόσο ο ίδιος, όσο και η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ να εκβιαστεί, στο πλαίσιο υλοποίησης των ρωσικών σχεδίων εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Παράλληλα, ο ειδικός ανακριτής διερευνά τον ρόλο που είχε ο Μάναφορτ στην περιβόητη συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ μεταξύ του Τραμπ Τζούνιορ, του Τζάρεντ Κούσνερ κι άλλων στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με μία δικηγόρο από την Ρωσία. Όπως αργότερα έγινε γνωστό, ο Τραμπ Τζούνιορ προσδοκούσε από την συνάντηση αυτή να λάβει από τους Ρώσους επιβλαβείς πληροφορίες για την (τότε) προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

 

Πηγή: “Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ