today-is-a-good-day
17 C
Athens

Κίνα ερχόμαστε!

Μια εθνική να την πιεις στο ποτήρι πέρασε “αέρα” από το Τελ Αβίβ κόντρα στο Ισραήλ  (96-78)του Οντέτ Κάτας, και πλησίασε ακόμα πιο κοντά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Το συγκρότημα του Θανάση Σκουρτόπουλου μετέτρεψε σε περίπατο το (θεωρητικά) δυσκολότερο παιχνίδι του στην α’ προκριματική φάση και θα φτάσει στο 6/6 με μια ακόμα νίκη στην Εσθονία τη Δευτέρα στο φινάλε αυτής της φάσης. Κάτι που σημαίνει ότι η εθνική μας θα μπει στη δεύτερη προκριματική φάση με 4/4 (με τις ομάδες που θα τον ακολουθήσουν στην πρώτη τριάδα του ομίλου) και από εκεί και πέρα κόντρα σε Σερβία, Γερμανία και πιθανότατα Γεωργία θα χρειάζεται να περάσει ένα ακόμα αντίπαλο για να δώσει το παρών στο κορυφαίο παγκόσμιο μπασκετικό ραντεβού.

Με πλουραλισμό στην επίθεση (σκόραραν οι 10 από τους 12 παίκτες της ομάδας) και απόλυτη συγκέντρωση στην άμυνα, η ελληνική ομάδα ξεμπέρδεψε με εντυπωσιακό τρόπο από ένα “πονηρό” παιχνίδι και μάλιστα έχοντας σημαντικές απουσίες που η χρονική περίοδος (έχουν τελειώσει οι αγώνες της Ευρωλίγκας και του ελληνικού πρωταθλήματος) δεν τις δικαιολογούσε. Αλλά αλίμονο εάν φτάσουμε στο σημείο να παρακαλάει η εθνική τους παίκτες να παίξουν σε αυτήν. Αν είναι δυνατόν. Οσοι θέλουν είναι ευπρόσδεκτοι και πλέον είναι και θέμα προσωπικό του κάθε (διεθνή) παίκτη το να καταλάβει τι σημαίνει να παίζει με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα και να μην βλέπει τους αγώνες ως αγγαρεία.

Από το πρώτο ημίχρονο η εθνική μας ομάδα έδειξε μεγάλη διάθεση, πήρε προβάδισμα ακόμα και 10 πόντων (45-35 λίγο πριν το φινάλε) και τελικά πήγε στα αποδυτήρια με τη διαφορά στο +7 (49-42) έχοντας σε εξαιρετική βραδιά τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη που είχε ήδη 11 πόντους (με 1/1 δίποντο, 2/2 τρίποντα και 3/3 βολές) από το πρώτο 20 λεπτο αλλά και θετικότατο τον Ντίνο Μήτογλου. Είχε μεγάλη συγκέντρωση στο παιχνίδι της και αυτό φάνηκε από τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας της τόσο στα δίποντα όπου είχε πάνω από 73% (11/15) αλλά και στα τρίποντα με σχεδόν 55% (6/11). Μοναδικό μας θέμα σε αυτό το πρώτο μισό, ήταν λίγο κάποια θέματα μέσα στη ρακέτα (με τους γηπεδούχους να το εκμεταλλεύονται υπερτερώντας στα ριμπάουντ) και στην άμυνα πάνω στο Ταμίρ Μπλάτ, γιο του νέου τεχνικού του Ολυμπιακού.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η άμυνα (με το κοντό σχήμα ουσιαστικά χωρίς καθαρόαιμο σέντερ) ήταν για σεμινάριο και εκεί πήρε μεγάλο προβάδισμα η εθνική μας και “καθάρισε” ουσιαστικά τον αγώνα, προηγούμενη ακόμα και με 23 πόντους (73-50 με το τρίποντο του Βασιλόπουλου στο τελευταίο λεπτό της τρίτης περιόδου) πλησιάζοντας μάλιστα ακόμα και την κατοστάρα στο τέλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπλάτ σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο πέτυχε μετά βίας 2 πόντους και απέμεινε μόνο ο Κόεν να κρατάει τους γηπεδούχους σε μια επαφή με το σκορ.

Ο Μάντζαρης (5π., 6 ασίστ) πήρε υψηλό βαθμό στην οργάνωση, ο Λαρεντζάκης (17π. με 4/4 τρίποντα και 5/6 σουτ συνολικά) στην εκτέλεση, ενώ σταθερές αξίες οι Βασιλόπουλος (12π.), Μποχωρίδης (9π. και 5 ριμπ.), Μπουρούσης (8π.) και Θανάσης Αντετοκούνμπο (8π.) όπως και ο Μαργαρίτης (8π.).

Όμως ακόμα και οι μόνοι παίκτες που δεν σκόραραν βοήθησαν σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα στην άμυνα ο Αθηναίου και στην οργάνωση ο Κατσίβελης (3 ασίστ).

Ο άνθρωπος του αγώνα: Ο Κωνσταντίνος Μήτογλου έκανε το κορυφαίο του παιχνίδι στην εθνική ανδρών, με μια μεστή εμφάνιση και 21 πόντους με εξαιρετική στατιστική ( 7/9 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 1/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 3 ασίστ) δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι το μέλλον του ανήκει.

Με τη γλώσσα των αριθμών: Με 65% στα δίποντα (22/34) και 50% στα τρίποντα (13/26) αλλά και 22 ασίστ, η εθνική ομάδα έδειξε απόλυτα συγκεντρωμένη.

 

Πηγή: basketa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ