today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Τσίπρας & Καμμένος πρωταγωνιστούν σε ιλαρωτραγωδία!

*Άρθρο του Παύλου Χρηστίδη στο ThePresident

Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Καμμένο πρωταγωνιστούν σε μια ιλαροτραγωδία, πρωτοφανή στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Όσα κάνουν προσβάλλουν την λογική και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.
Την ημέρα που ο κ. Τσίπρας πανηγύριζε για τη συμφωνία με τον Ζάεφ, ο κ. Καμμένος «έκλαιγε» , ενώ δύο μέρες μετά, του έδινε καθαρή εντολή με την ψήφο του, να υπογράψει στις Πρέσπες.
Αυτή η συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση Τσίπρα/ Καμμένου με τα Σκόπια είναι προβληματική. Ειδικότερα τα σημεία για ιθαγένεια και γλώσσα, αλλοιώνουν το erga omnes για την ονομασία και είναι φανερό ότι εξακολουθεί να υφίσταται αλυτρωτισμός που δεν εξαλείφεται με τις αλλαγές στο σύνταγμα. Απαράδεκτο είναι επίσης το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συναινεί να δοθούν ημερομηνίες έναρξης διαδικασιών ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ,  πριν η γείτονα υλοποιήσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.

Παράλληλα, σε οικονομικό επίπεδο, οι Κυβερνήσεις Τσίπρα/Καμμένου αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια σε πρωταθλητές των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς και των φορολογικών πογκρόμ εναντίον της μεσαίας τάξης και των αδύναμων στρωμάτων, “ποινικοποίησε” την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Αυτή η κυβέρνηση που έβαλε τη χώρα σε νέα κρίση, με την ανευθυνότητα του 2015, είναι προφανώς ανίκανη να την βγάλει από αυτήν.

Κανείς βέβαια δε μπορεί να ξεχνά ότι Οι νέες περικοπές στις συντάξεις, από 1/1/2019, που υπέγραψε και φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με αυτές που έχουν γίνει ήδη με τον νόμο Κατρούγκαλου, ήταν αχρείαστες πριν έρθουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη, αποτέλεσμα της ανεπάρκειας και της ανύπαρκτης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Για εμάς, στο Κίνημα Αλλαγής, χρειάζονται μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα, ειδικά τώρα που το ψευδεπίγραφο δίλημμα μνημόνιο/ αντιμνημόνιο έσβησε.

Πρώτα από όλα σε επίπεδο θεσμών και διαφάνειας: Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχει βάση, μακριά από επικοινωνιακά παιχνίδια και διχαστικές, μικροκομματικές διαδικασίες. Αξιολόγηση, αξιοκρατία, λογοδοσία και ο συγχρονισμός της χώρας με την 4η βιομηχανική επανάσταση πρέπει να είναι ο οδηγός μας. Η πλήρης πρόταση της Φώφης Γεννηματά είναι στο τραπέζι εδώ και δυο μήνες, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σιώπησαν.

Δεύτερον, ως πολιτική δύναμη, που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως το παρελθόν είναι παρελθόν. Δεν είναι νοητή ποτέ ξανά κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα, που επιβιώνει παρασιτικά καλλιεργώντας προνομιακές σχέσεις με στελέχη του πολιτικού μας συστήματος. Είναι ώρα για επιχειρηματική δραστηριότητα υγιή, εξωστρεφή, καινοτόμα, ανταγωνιστική στις προκλήσεις των ανοιχτών αγορών και του διεθνούς ανταγωνισμού. Να δώσουμε έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στις νέες τεχνολογίες, στην άμεση σύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις δυνάμεις της παραγωγής.

Τρίτον, λαμβάνοντας υπόψη την δεκαετή κρίση στην αγορά εργασίας και την ακραία φτώχεια που διευρύνεται απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο: ασφαλές και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και ανάπτυξη μικρομεσαίων. Τα κέρδη της επιτυχίας θα αφορούν τους πολλούς. Προτείνουμε την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 30% και 50%  για τις ευαίσθητες κατηγορίες των ανέργων και ειδικά των νέων.

Απαιτείται σεβασμός της Εργατικής και Ασφαλιστικής Νομοθεσίας, με έμφαση στον κοινωνικό διάλογο και τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, για συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, που θα συνδέσουν την επιτυχία των επιχειρήσεων με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Τέταρτον, αντικατάσταση του Νόμου Κατρούγκαλου που οδηγεί σε χρεοκοπία  το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μπορούμε να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και να θέσουμε μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές των μικρομεσαίων, των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος ενός προγραμματικού πλαισίου, που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών. Γνωρίζουμε πως ο χρόνος προς τις εκλογές μετράει αντίστροφα και πως την προεκλογική περίοδο θα αναμετρηθούν τα κόμματα του διχασμού και της συντήρησης απέναντι σε όσους πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά στα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τον κόσμο.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τις εξελίξεις αντικατοπτρίζεται στις γεμάτες αίθουσες των εκδηλώσεων που γίνονται σε κάθε νομό της πατρίδας μας. Είναι εκεί και περιμένουν να μας ακούσουν για να κρίνουν. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη μας ευθύνη. Να δημιουργήσουμε μια νέα αξιόπιστη σχέση ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική, με στόχο την προοδευτική επόμενη μέρα.

*Ο Παύλος Χρηστίδης είναι Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ