today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μουντιάλ εναντίον Γουίμπλεντον

Την ερχόμενη Δευτέρα (2/7) αρχίζει το ιστορικό Grand Slam του Γουίμπλεντον και την ίδια στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας θα μπαίνει στην πιο «καυτή» φάση του. Οι ημερομηνίες των δύο μεγάλων διοργανώσεων ταυτίζονται κι αυτό φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, καθώς το ίδιο γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια που υπάρχει Μουντιάλ, όμως ειδικά φέτος συμπίπτουν και οι τελικοί, αυτός του Μουντιάλ με αυτόν του απλού ανδρών στο Γουίμπλεντον, καθώς στις 15 Ιουλίου θα διεξαχθούν και οι δύο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα υπάρξει κάποιο διάστημα που θα διεξάγονται ακριβώς την ίδια ώρα.
Ο τελικός του Μουντιάλ στην Μόσχα, σε αντίθεση με άλλες φορές, έχει οριστεί να γίνει νωρίς, στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και ο τελικός των ανδρών στο Γουίμπλεντον αρχίζει παραδοσιακά όλα αυτά τα χρόνια στις 4:15 μ.μ., οπότε αποκλείεται να ολοκληρωθεί πριν τις 6, ειδικά αν παιχθούν και τα πέντε σετ.

Ως προς την γενικότερη επιτυχία του Γουίμπλεντον, οι διοργανωτές δεν ανησυχούν ιδιαίτερα και το δείχνουν αυτό οι προπωλήσεις των εισιτηρίων. Περισσότερο ανησυχούν τα τηλεοπτικά κανάλια που έχουν… χρυσοπληρώσει τα δικαιώματα της μετάδοσης των αγώνων, πως η θεαματικότητα μπορεί να εμφανιστεί πεσμένη (κατ’ επέκταση και τα έσοδα των διαφημίσεων), από την άλλη όμως ξέρουν πως το κοινό του τένις θα μείνει πιστό στις επιλογές του και ειδικά τα μεγάλα ματς του τουρνουά, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, δεν θα έχουν πρόβλημα με την θεαματικότητα. Όμως για τον τελικό είναι ένα ζήτημα…
Ειδικά ο τελικός των ανδρών του Γουίμπλεντον είναι σταθερά ένα από τα δέκα πιο εμπορικά και ακριβοπληρωμένα αθλητικά γεγονότα της σεζόν παγκοσμίως, ακόμη και σε χρονιές που υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες ή Παγκόσμιο Κύπελλο ή EURO ή Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Όμως το γεγονός ότι θα συμπέσει με τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει επιφέρει έντονο προβληματισμό και στους διοργανωτές και στους διευθυντές των καναλιών. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε τέθηκε επί τάπητος το αν πρέπει ή όχι να μετατεθεί η ώρα του τελικού του Γουίμπλεντον.

Μέχρι στιγμής οι διοργανωτές παραμένουν ανένδοτοι. Άλλωστε, είναι γνωστό πως στην Αγγλία δεν αλλάζει εύκολα κάτι που θεωρείται παράδοση. Κι αυτό ακριβώς ξεκαθάρισε ο διευθυντής του All England Club, Ρίτσαρντ Λιούις, λέγοντας: «Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως η ώρα του τελικού των ανδρών δεν αλλάζει. Είναι μια παράδοση και θα συνεχιστεί, όπως γίνεται κάθε χρόνο».

Από την άλλη, όμως, τα τηλεοπτικά κανάλια πιέζουν αφόρητα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς φοβούνται πως, με το που αρχίσει ο τελικός του Μουντιάλ, θα χαθεί το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που θα παρακολουθεί μέχρι εκείνη την στιγμή τον τελικό του Γουίμπλεντον. Και ο φόβος αυτός μετατρέπεται σε… τρόμο, αν στον τελικό καταφέρει να βρεθεί η Αγγλία. Τότε εκτιμάται πως ακόμη και οι πιο φανατικοί Βρετανοί φίλαθλοι του τένις θα στρέψουν όλη την προσοχή τους στον τελικό του Μουντιάλ, για να δουν τα «τρία λιοντάρια». Θεωρούν πως σε μια τέτοια περίπτωση, ούτε ένας τελικός μεταξύ του Φέντερερ και του Ναδάλ δεν θα είναι σε θέση να τους συγκρατήσει στους δέκτες κι έτσι συνεχίζουν να ασκούν ασφυκτική πίεση προς τους διοργανωτές, για να αλλάξει η ώρα του τελικού και να αρχίσει τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ